Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Представники громадянського суспільства зможуть долучитись до переговорного процесу про вступ України до ЄС

Опубліковано 22 травня 2024 року о 16:50

Представники громадянського суспільства зможуть долучитись до переговорного процесу щодо вступу України до Європейського Союзу. Про це заявила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час свого виступу на заході «Крізь реформи до зірок: Парламент, Уряд та громадянське суспільство» у середу, 22 квітня.

«У нас була дуже потужна взаємодія з громадянським суспільством після того, як Україна подала заявку на членство в ЄС. Зараз мені дуже цікаво спостерігати позитивні, важливі наслідки цієї взаємодії. Я не можу уявити собі все, що стосується майбутніх переговорів про вступ до ЄС, без участі громадянського суспільства, яке стало нам надійною опорою. Там, де не вистачало експертизи, не вистачало знань – завжди допомагали аналітичні центри, напрацювання, на які можна було спертись», – зазначила Віцепрем’єрка під час свого виступу.

Вона також акцентувала увагу на спроможності міністерств та відомств у євроінтеграційному процесі держави. Так, зі слів Ольги Стефанішиної, наразі однією з ключових якостей переговірника вона бачить навички взаємодії з громадянським суспільством, міжнародними партнерами та донорами.

Віцепрем’єр-міністерка відзначила участь громадянського суспільства, аналітичних центрів у процесі скринінгу Європейської Комісії та закликала колег із громадського сектору активно долучатись до нього.

«Ще один важливий момент – у нашому переговорному процесі будуть представники громадянського суспільства і бізнесу. Це буде рішення, офіційно затверджене Урядом. Я думаю, це такий дуже важливий елемент не просто євроінтеграції – елемент примирення. В Україні громадянське суспільство певним чином протиставлялось владі, влада – громадянському суспільству. Сьогодні цей процес змінюється. І відповідне рішення – це для мене глобальне примирення і глобальний шлях. Для мене переговорний процес щодо вступу в ЄС – це насамперед спільна робота, яка надає впевненості в нашому майбутньому», – додала вона.

Окремо Ольга Стефанішина розповіла про готовність України до початку безпосередніх переговорів з Євросоюзом про вступ.

«Ми готові, і надзвичайно спроможні. Якби переговори залежали тільки від України, я впевнена, що ми могли б впорались за 2 роки, тому що вже зараз, наближаючись до певних переговорних позицій, я бачу, що ми реагуємо оперативно. Я закриваю питання на політичному рівні, команда Урядового Офісу відпрацьовує на експертному рівні, і так само Європейська Комісія включається дуже швидко. Є повне, командне злагодження. Ми могли б рухатись ще швидше. Але найбільший виклик я бачу у тому, що європейські інституції ще не вміють настільки динамічно рухатись. Водночас, вони швидко вчаться», – запевнила Віцепрем’єр-міністерка.

eu-ua.kmu.gov.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux