Головна  →  Новини  →  14 вересня 2017

Інформація про стан та перспективи розвитку фізичної культури та спорту в Оболонському районі міста Києва»

В Оболонському районі міста Києва мережа об’єктів фізичної культури і спорту складає 501 спортивну споруду, у тому числі: 4 стадіони, 9 футбольних полів, 64 спортивних зали, 130 спеціально обладнаних приміщень для занять фізичною культурою і спортом, 31 стрілецький тир, три 25-метрові криті басейни, а також 219 спортивних майданчиків за місцем проживання населення та загальноосвітніх навчальних закладів.

Фізкультурно-оздоровчу і спортивну роботу в районі проводять 629 штатних працівників (тренери, викладачі, інструктори-методисти та інші працівники сфери фізичної культури і спорту).

Загальна кількість осіб, що займається у фізкультурно-оздоровчих закладах, складає 44 337 осіб, у тому числі 15 758  дітей від 6 до 18 років, з них 244 дитини з обмеженими фізичними можливостями.

Кількість осіб, що займаються всіма видами спорту складає 7602 особи, у тому числі відвідують спортивні секції по видах спорту у 10 дитячо-юнацьких спортивних школах всіх рівнів 3517 дітей віком від 6 до 18 років.

У дитячо-юнацьких школах культивується 17 видів спорту: у СДЮШОР з футболу «Зміна»– футбол ; ДЮСШ № 13– художня гімнастика, греко-римська боротьба, волейбол, тхеквондо ВТФ; КДЮСШ 22 «Олімп»– плавання, бейсбол, боротьба греко-римська, художня гімнастика, футбол, карате; ДЮСШ «Іппон» – боротьба дзюдо, карате, самбо; СДЮШОР з вітрильного спорту–  вітрильний спорт;  КДЮСШ «Маяк» весловий слалом; КДЮСШ «Пуща-Водиця»– спортивне орієнтування, теніс; ДЮСШ з танцювальних видів спорту «Супаданс» (спортивні танці); КДЮСШ «Ринг»– кікбоксинг, таїландський бокс, бокс, хортинг та СДЮШОР «Юний Спартаківець» - дзюдо. Всього районі культивується 54 види спорту.

Починаючи з 2015 року по даний час збільшилось фінансування по видатках на фізичну культуру і спорт.

За рівнем спортивних досягнень слід відзначити СДЮШОР з футболу «Зміна» та ДЮСШ № 13, які підпорядковані районному управлінню освіти.

У СДЮШОР з футболу «Зміна» займається 874 дитини віком від 7 до 18 років. Вже багато років школа підтверджує свій високий статус школи олімпійського резерву. Директор школи – Капічин Олексій Іванович. Школа має власну навчально-тренувальну базу: стадіон  і два тренувальні майданчики зі штучним покриттям, обладнані освітленням для роботи у вечірні часи, а також двоповерховий адміністративний корпус і трибуни на 560 місць для глядачів. Навчально-тренувальні заняття вихованців школи проходять на футбольних полях, спортивних залах загальноосвітніх навчальних закладів Оболонського району м. Києва: №№ 14, 8, 210, 211, 233,219, 170, 194, 225, 240, 245, 256, 298.

За видатні спортивні успіхи урочистим привітанням і нагородами були заохочені вихованці, керівництво та тренерський склад школи за підсумками сезону 2016 року.  У 2016 та 2017 роках вихованці закладу вибороли Кубок «Переможець клубної першості міста Києва» у загальноклубному заліку за підсумками сезону серед дитячо-юнацьких шкіл міста Києва.

Значною подією у районі у напрямку розвитку дитячо-юнацького спорту стали спортивні досягнення дитячо-юнацької спортивної щколи № 13. Директор школи – Петроченко Олександр Борисович.

ДЮСШ № 13 у цьому році стала переможцем у ІІ міському етапі Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращий стан фізичного виховання  у позашкільних навчальних закладах серед ДЮСШ та СДЮШОР.

У школі культивуються чотири види спорту: греко-римська боротьби, волейбол, гімнастики художня, тхеквондо ВТФ. Секцію тхеквондо ВТФ було відкрито у вересні 2016 року.

Вихованці школи протягом 2016-2017 років успішно виступали у міжнародних і вітчизняних чемпіонатах, турнірах з видів спорту, ставали неодноразово  призерами та переможцями.

Яскравим святом краси і грації з творчим піднесенням учасників і прихильників художньої гімнастики з 19 по 21 травня 2017 року відбувся відкритий чемпіонат Оболонського району м. Києва з художньої гімнастики «Kiev Spring-cup 2017». Чемпіонат вже кілька років проводиться в Оболонському районі міста Києва, і став досить відомим і популярним серед прихильників художньої гімнастики, за рівнем представництва і майстерності учасниць.

У районі діють 16 підліткових клубів за місцем проживання населення Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, з них 9 проводять спортивну і фізкультурно-оздоровчу роботу з наявністю діючих секцій з видів спорту.

Також у районі діє позашкільний заклад Центр військово-патріотичного і фізичного виховання дітей та молоді «Єдність». На базі Центру займається 689 вихованців всіма видами фізкультурно-оздоровчої роботи за місцем проживання. У Центрі культивуються та розвиваються 10 видів олімпійських і неолімпійських видів спорту: баскетбол, веслування на байдарці, волейбол, теніс настільний, ковзанярський спорт, веслування на човнах «Дракон», городковий спорт, спортивний туризм, морське багатоборство.

Також в районі проводиться робота з вищими навчальним закладами освіти по здійсненню волонтерської допомоги, залученню студентської молоді до участі у спортивно-масових заходах, в організації та проведенні спортивних змагань, організації суддівства.

Так, студенти Київського університету імені Бориса Грінченка взяли активну участь в організації суддівства і проведенні змагань Спартакіади серед школярів загальноосвітніх навчальних закладів Оболонського району м. Києва «Ігри юних олімпійців». На базі спортивного комплексу Київського університету імені Бориса Грінченка працюють спортивні секції з олімпійських і неолімпійських видів спорту: баскетболу, волейболу, плавання, футболу, кікбоксингу WKA, фітнесу, шахів.

На базі коледжу морського і річкового флоту Державного університету інфраструктури та технологій  у 2017 році проводились  фінальні  змагання  з  видів  спорту Спартакіади серед школярів загальноосвітніх навчальних закладів Оболонського району м. Києва «Ігри юних олімпійців» та змагання з волейболу Київської міської спартакіади серед команд державних службовців. На базі коледжу діє спортивний клуб ветеранів баскетболу «Водник».

У районі приділяється увага розвитку, збереженню і підтримці функціонування існуючих і введених в експлуатацію об’єктів спортивно-оздоровчої інфраструктури.

Щороку проводиться поточний та капітальний ремонт спортивних майданчиків за місцем проживання громадян комунальної форми власності,  підпорядкованих КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м. Києва».                                            

Значним досягненням району у напрямку розвитку спортивно-оздоровчої інфраструктури стало введення в експлуатацію після реконструкції стадіону по вул. Богатирська, 2-Б, майданчика зі штучним покриттям та будівництво майданчика з бетонним покриттям ЗНЗ № 216, де свого часу навчався відомий футболіст Андрій Шевченко, будівництво майданчика зі штучним покриттям СЗШ № 170, заміна штучного покриття футбольного майданчика СДЮШОР з футболу «Зміна», капітальний ремонт спортивних майданчиків ЗНЗ № 252, реконструкція спортивного майданчика з встановленням штучного покриття за місцем проживання громадян по проспекту Мінському, 6-А.

Проведено реконструкцію двох спортивних майданчиків ЗНЗ № 252 (вул. Зої Гайдай, 10-В), капітальний ремонт спортивних майданчиків СЗШ № 16 (вул. Вишгородська, 42/1).

На даний час ведуться проектні роботи  з  будівництва стадіону між ЗНЗ № 226 та гімназією «Оболонь» по вул. Прирічній, 9-Є, стадіону між ЗНЗ № 214 та ЗНЗ № 225 по проспекту Оболонському, 9-А, реконструкції стадіону СЗШ № 194 по вул. Героїв Дніпра, 10-Б, реконструкції стадіону ЗНЗ № 256 по вул. Озерна, 2-А.

Щорічно, згідно з Календарним планом, в Оболонському районі проводиться у близько 30 спортивно-масових заходів та змагань.

У цьому році було заплановано проведення 31 спортивно-масовий захід. На даний час вже проведено 19.

Знаковою подією у районі стало проведення ХVІ Всеукраїнського шахового фестивалю з нагоди Дня незалежності України з 20 по 28 вересня 2017 року у актовій залі Оболонської райдержадміністрації. Турнір було започатковано ще у 2002 році з метою популяризації шахів, як виду спорту, серед дітей та молоді. З того часу фестиваль став традиційним і набув популярності та став відомим не тільки в Україні, але й за її межами. 734 учасників фестивалю, віком від 6 до 81 року, представляли  шахові клуби 58 міст 22 областей України, у тому числі Київської області і 29 шахових клубів м. Києва. У фестивалі взяли участь шахісти з Чехії, Молдови Азербайджану, Польщі.

Ще один пілотний проект започаткований ще у 2011 році, з метою розвитку видів спорту серед дворових команд за місцем проживання громадян, знайшов виняткову підтримку серед дітей та молоді, і не тільки у районі, але й у місті, і по всій Україні. Це наш районний ініційований проект спільно з громадською організацією «Молодіжна федерація дворового футболу за місцем проживання «Футбол у кожен двір». Щорічно у районі проводяться весняна та осіння першості з дворового футболу. У цьому році також наразі проходить осіння першість з дворового футболу «Ліга Оболонь – 2017».

З 2014 року в Оболонському районі традиційно проводиться Спартакіада серед школярів  Оболонського району м. Києва «Ігри юних олімпійців». У цьому році 1000 учасників – дітей шкільного віку взяли участь у змаганнях Спартакіади. Досвід проведення змагань Спартакіади свідчить про формування свідомого ставлення дітей та юнацтва до систематичних занять фізичною культурою і спортом, до здорового способу життя, забезпечення рухової активності учнів, популяризації ідей та принципів олімпійського руху в місті Києві, через особисту участь у заходах, що проходять у декілька етапів з різних видів спортивно-оздоровчих активностей.

Традиційним і відомим став  Чемпіонат Оболонського району м. Києва з сімейного спорту «Тато, мама, я – спортивна сім’я». У 2017 році участь у заході взяли 30 сімей-мешканців Оболонського району м. Києва.   

Одним з наймасовіших і найцікавіших районних заходів є Туристично-краєзнавчий зліт учнівської молоді Оболонського району м. Києва. 14 вересня 2017 року буде проведено спільно з ліцеєм туризму ХХХV Туристично-краєзнавчий зліт. Учасники зльоту змагатимуться з різних видів спортивних та творчих активностей: комбінованих естафетах, туристичних вікторинах, конкурсах з фотографії, кращої туристичної пісні.

З 19 по 30 червня 2017 року традиційно в районі проводився Всеукраїнський турнір з футболу на честь вшанування пам’яті Георгія Панайотовича Наврозіді, який зробив значний особистий внесок у розвиток дитячо-юнацького спорту в Україні, зокрема футболу. Георгій Панайотович був талановитим фахівцем з футболу, майстром спорту з футболу, членом збірної команди СРСР, працював з 1986 року у Спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву з футболу «Зміна». Неодноразово нагороджувався грамотами Головного управління освіти і науки м. Києва, Міністерства освіти і науки України, подяками  районної в місті Києві державної адміністрації, має відзнаку «Відмінник освіти України». Даний турнір має велике значення у вихованні майбутнього резерву вітчизняного футболу у сенсі шанобливого ставлення юних футболістів до традицій, історії своєї школи, країни і наполегливої праці тренерів. Турнір проводиться з метою підвищення майстерності юних футболістів, популяризації футболу на теренах України та пропаганди здорового способу життя серед дітей та молоді. Змагання турніру пройшли у 9 вікових категоріях учасників, які представляли футбольні клуби міст та областей України і міста Києва.

Командою Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації було взято участь у VІ Київській міській Спартакіаді серед державних службовців. Вже вдруге команда виборює золотий кубок, а раніш у попередні роки, неодноразово ставала призером Спартакіад. 

Перейти до спискуВерсiя для друку