Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Заходи щодо розроблення схеми впорядкування розміщення малих архітектурних форм на території Оболонського району м. Києва

Опубліковано 25 вересня 2014 року о 11:48

Аналізуючи ситуацію, пов’язану з розміщенням тимчасових споруд торговельного призначення на території Оболонського району м. Києва протягом всього періоду незалежності України, можна стверджувати, що ситуація з хаотичним розміщенням тимчасових споруд на території Оболонського району виникла не вперше, оскільки передумови створення існуючої мережі тимчасових споруд були закладені в середині дев’яностих років минулого століття і були викликані спадом економіки, який мав місце в ті часи.

Після прийняття в липні місяці 2008 року рішення Київради «Про заходи щодо впорядкування об’єктів торгівлі (малих архітектурних форм)», яким було позбавлено права районних у м. Києві рад приймати рішення щодо регулювання земельних відносин (в тому числі по звільненню чи наданні земельних ділянок в оренду під розміщення ТС), кількісний стан розміщення кіосків за період 2008-2014рр. на території Оболонського району малих архітектурних форм тільки зростав.

Наслідком всього цього стало неврегульованість питання щодо розміщення тимчасових споруд на території міста Києва, відсутність єдиного, зрозумілого та чіткого порядку отримання дозволу на розміщення ТС в місті Києві, а місцеві нормативні акти в цій галузі починаючи з середини 2008 року часто змінювалися та мали тимчасовий характер.

Через надмірну захаращеність громадських просторів міста Києва (в тому числі Оболонського району) кіосками, масові порушення містобудівних, санітарних і технічних норм, і відповідно, численних скарг громадян, поточна ситуація з ТС в Києві вимагає негайного врегулювання.

Так, на замовлення Департаменту містобудування та архітектури (КМДА) КО «Інститут Генерального плану м. Києва» була розроблена та затверджена Комплексна схема тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності у м. Києві (розпорядження Київської міської державної адміністрації від 13.12.2013 року № 2251).

Під час розроблення Комплексної схеми Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація не була осторонь, а приймала активну участь в її розробленні.

З врахуванням вищезазначених пропозицій та містобудівної ситуації, яка склалась в Оболонському районі, пропонувалося встановити граничну кількість тимчасових споруд торговельного призначення на території району в кількості 427 одиниць.

Згідно наданих Оболонській районній в місці Києві районній адміністрації матеріалів Комплексної схеми можемо зазначити, що при визначені кількості місць можливого розміщення тимчасових споруд у Комплексній схемі розміщення тимчасових споруд в м. Києві проектною організацією було взято за основу принцип збереження пропорцій кількості тимчасових споруд в кожному районі до загальної кількості тимчасових споруд у м. Києві. Таким чином, вищезазначеною Комплексною схемою було передбачено 6500 місць розміщення тимчасових споруд, з них 630 місць на території Оболонського району, що складає 9,69 % від загальної кількості передбачених місць розміщення тимчасових споруд в місті.

Розроблена Комплексна схема передбачає перелік обмежень при визначені місць можливого розміщення тимчасових споруд у місті Києві.

З метою внесення змін до Комплексної схеми в частині Оболонського району в липні 2014 року Оболонською районною в місті Києві державною адміністрацією була проведена інвентаризація розміщених на території району тимчасових споруд, торговельного призначення. В ході інвентаризації з виїздом на місцевість було обстежено всі мікрорайони Оболоні, території в межах Пуща Водиці та інші території в межах району. Була перевірена наявність дозвільних документів (в тому числі минулих років).

Результати проведеної інвентаризації були направлені Оболонською районною в місті Києві державною адміністрацією до Департаменту містобудування та архітектури (Київської міської державної адміністрації) для подальшого узагальнення.

На виконання доручення Київської міської державної адміністрації у визначений термін з 5 по 14 вересня 2014 року на офіційному сайті Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації було розміщено інформацію щодо можливості надання пропозицій по внесенню змін до Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд в частині Оболонського району.

Протягом вказаного терміну до Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації надійшли письмові та електронні звернення щодо внесення відповідних змін до Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд в частині включення до схеми додаткових місць розміщення ТС чи встановлення додаткових зон обмежень розміщення ТС.

За результатами опрацювання, райдержадміністрацією було внесено близько 220 поправок та змін.

Після внесення вказаних поправок до Комплексної схеми, згідно пропозицій райдержадміністрації пропонується 561 місце для розміщення тимчасових споруд з визначеним функціональним використанням на території Оболонського району.

Слід зазначити, що направлені пропозиції до Комплексної схеми визначають місця можливого розташування тимчасових споруд, з урахуванням вимог та обмежень щодо їх розміщення, а не конкретних суб’єктів господарювання та їх тимчасові споруди.

У своїх пропозиціях до Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд на території Оболонського району, районна в місті Києві державна адміністрація врахувала місця розташування переважно функціонуючих на даний час тимчасових споруд та тимчасових споруд, в яких надаються соціально необхідні види побутових послуг населенню.

Узагальнені пропозиції мешканців, підприємців та Оболонської райдержадмінстрації були направлені до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) для внесення відповідних змін до Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд м. Києва.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux