Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Захист прав та інтересів дітей в Оболонському районі м. Києва за 2018 рік

Опубліковано 15 січня 2019 року о 12:04

Протягом 2018 року службою у справах дітей здійснювались заходи щодо соціально-правового захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

На профілактичному обліку Служби перебуває 46 сімей, в яких виховується 76 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. З них:

- батьки ухилялися від виконання батьківських обов’язків – 53 дитини;

- зазнали насильства в сім’ї – 16 дітей;

- систематично самовільно залишали місце постійного проживання – 2 дитини;

- діти-переселенці з зони АТО – 5 дітей.

З метою покращення ситуації у сім’ях, відновлення їх виховних функцій, службою у справах дітей постійно проводиться профілактично-виховна робота з батьками щодо створення належних умов для проживання та виховання дітей.

Для подолання причин і наслідків неблагополуччя, службою у справах дітей передано до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 46 дітей (31 сім’я ) зазначеної категорії, з метою здійснення соціального супроводу сімей, які перебувають на профілактичному обліку Служби. За інформацією Центру - взято під соціальний супровід 17 дітей (11 сімей), 31 дитина (23 сім’ї) перебувають у форматі клієнта.

З метою виявлення бездоглядних дітей, службою, спільно з сектором ювенальної привенції відділу привенції у справах дітей Оболонського районного управління поліції Національної поліції України в місті Києві, центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управлінням освіти, протягом 2018 року проведено 24 рейди “Діти вулиці”, під час яких з сімей було вилучено 8 дітей, яким існувала загроза життю та здоров’ю. Діти були влаштовані до Київської міської дитячої клінічної лікарні № 1, з метою медичного обстеження, а тоді до будинку дитини імені М.М. Городецького, та до благодійної організації “Ковчег”. Крім того, було виявлено 2 дітей, які під час навчального процесу знаходились в торговельному закладі. Даних дітей було передано батькам.

З батьками та дітьми були проведені профілактично-виховні бесіди щодо недопущення порушення навчального процесу та попереджено про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов'язків.

За результатами проведеної спільної роботи, разом з сектором ювенальної превенції відділу превенції у справах дітей Оболонського районного управління поліції Національної поліції України в місті Києві, центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, протягом 2018 року було знято з обліку 29 дітей (19 сімей ), але, разом з тим, поставлено на облік 53 дитини (36 сімей).

У разі, коли проведена робота не дала позитивних результатів, Службою порушується клопотання перед органами внутрішніх справ, про притягнення цих батьків до адміністративної відповідальності за ст.184 КпАП.

Так, за звітний період до сектору ювенальної превенції відділу превенції у справах дітей Оболонського районного управління поліції Національної поліції України в місті Києві було направлено 39 таких клопотань. З них: 17 задоволено, з іншими батьками проводиться відповідна профілактично-виховна робота.

Коли в результаті спільної роботи вичерпано можливості покращити становище дитини в біологічній сім’ї, службою у справах дітей готуються матеріали до суду про позбавлення цих батьків батьківських прав відносно їхніх дітей.

Протягом 2018 року до Оболонського районного суду м. Києва було подано 11 позовних заяв про позбавлення батьківських прав батьків, які не виконують свої батьківські обов'язки та 3 позовні заяви про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав: 7 справ задоволено, 7 справ перебувають на розгляді.

З метою формування у дітей правової культури, надання інформаційно-правової допомоги дітям та їх батькам, служба у справах дітей координує роботу щодо проведення заходів з правової освіти.

В школах району, за 2018 рік сектором ювенальної превенції відділу превенції у справах дітей Оболонського районного управління поліції Національної поліції України в місті Києві, Київською місцевою прокуратурою № 5 та суддями Оболонського районного суду м. Києва, згідно затверджених графіків, проводились лекції для учнів на теми: «Кримінальна відповідальність неповнолітніх» та «Адміністративні правопорушення, адміністративна відповідальність», «Діти мають не тільки права, а й обов'язки».

З метою профілактики правопорушень та шкідливих звичок, за участю працівників Служби, в школах району було проведено 6 засідань Ради профілактики, на яких було заслухано 31 учень, які схильні до правопорушень та негативних звичок. Учнів та їх батьків попереджено про відповідальність, згідно чинного законодавства України, за вчинення правопорушень та недопущення шкідливих звичок серед неповнолітніх.

Крім того, протягом 2018 року, була проведена індивідуальна профілактична робота з 95 учнями, які порушували навчально-виховний процес, пропускали заняття в школах без поважних причин, скоювали на території навчальних закладів хуліганські вчинки, а також схильні до бродяжництва та жебракування.

Також, служба у справах дітей бере участь у засіданнях Дорадчого органу Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, щодо координації зусиль між суб’єктами соціальної роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Протягом звітного періоду відбулося 12 засідань Дорадчого органу.

Працівниками Служби ведеться профілактично-виховна робота з 21 неповнолітніми, які схильні до вчинення правопорушень, скоєння злочинів, засуджених судами за скоєння злочинів та звільнених на підставі ст. 75 КК України від відбуття призначеного покарання з випробувальним терміном, амністовані, повернуті з місць позбавлення волі, виховно-трудових колоній, передані судом для примусового виховання батькам.

Станом на 29.12.2018 року, на обліку Служби перебуває 2 дитини, схильні до бродяжництва та жебракування. З ними та їх батьками постійно проводиться профілактично-виховна робота, спрямована на формування у їх свідомості навичок здорового способу життя.

З метою забезпечення реалізації прав дитини на охорону здоров`я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток, в районі працює Комісія з питань захисту прав дитини Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації.

Протягом 2018 року службою у справах дітей було організовано та проведено 25 засідань Комісії з питань захисту прав дитини, під час яких було розглянуто 934 питання захисту законних прав та інтересів дітей.

Постановою КМУ від 22.08.2018 № 620 внесено зміни до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, згідно яких службою у справах дітей проводиться відповідна робота та готується висновок про підтвердження місця проживання дитини з одним з батьків, який затверджується рішенням комісії з питань захисту прав дитини, з метою тимчасового виїзду дитини за кордон для оздоровлення, участь у змаганнях, конкурсах, з обов’язковим поверненням до України у місячний термін.

Відповідно до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, затвердженого постановою КМУ від 05.04.2017  № 268 надано статус 10 дітям, які зазнали психологічного насильства внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Згідно внесених змін до ст. 184 КпАП, уповноважені особи органу опіки та піклування  складають адмінпротокол і подають його до суду у разі невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкування з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини, а також у разі умисного порушення обмеження щодо строку перебування дитини за межами України.

Службою підготовлено проект розпорядження про уповноваження посадових осіб служби у справах дітей складати протоколи про адміністративні правопорушення, яке подано на погодження до Територіального управління юстиції міста Києва.

Спеціалісти Служби, протягом 2018 року, взяли участь у розгляді 396 судових справ, в якості третьої особи з питань захисту житлових та майнових прав дітей, участь одного з батьків, який проживає окремо у вихованні дитини, визначення місця проживання дитини, позбавлення батьківських прав одного з батьків за заявою іншого тощо.

На обліку Служби перебуває 269 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; з них 100 дитина-сирота та 169 дітей, позбавлених батьківського піклування. В сім'ях опікунів та піклувальників виховується 236 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В державних дитячих установах утримується - 9 дітей, в професійно-технічних училищах навчається - 4 дітей, в ДБСТ та прийомних сім'ях - 15 дітей, відносно 5 дітей вирішується питання щодо її влаштування.

Протягом 2018 року на облік служби було поставлено 43 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 2 дітей влаштовано на виховання до дитячих державних закладів, 29 дітей передано під опіку, 4 дітей усиновлені, 4 дітей перебувають на вихованні благодійній організації, 4 дітей повернуто на виховання в родину.

Основним завданням Служби є забезпечення дітей вищезазначеної категорії сімейними формами виховання. 93% дітей влаштовані у сім’ї.

Протягом минулого року працівниками Служби проводилась профілактично-виховна робота з опікунами (піклувальниками) щодо захисту прав та інтересів їх підопічних, здійснено 277 обстежень житлово-побутових умов проживання дітей, проведено профілактично-виховні бесіди з опікунами, з питань недопущення порушення житлових та майнових прав дітей, а також, використання державної соціальної допомоги виключно на потреби дітей.

Службою у справах дітей до відділу з питань реєстрації місця проживання фізичних осіб Оболонської РДА надано та постійно поновлюються списки дітей, які перебувають на обліку Служби, з метою внесення до реєстру територіальної громади міста Києва відповідні позначки, з метою недопущення зняття з реєстрації дітей, реєстрації будь-яких осіб у квартири, право власності або право користування якими мають діти, без попередньої згоди органу опіки та піклування.

В районі існує система обліку позачергового забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які повертаються з державних дитячих установ, від родичів або опікунів. чи піклувальників.

Станом на 29.12.2018 року, на квартирному обліку перебуває 13 дітей вищевказаної категорії (12 справ).

Протягом 2018 року службою у справах дітей проводилась відповідна робота щодо усиновлення дітей. Проведено 21 обстеження житлово-побутових умов проживання громадян, які виявили бажання усиновити дитину, та підготовлено 21 висновок про можливість усиновлення та 16 висновків про доцільність усиновлення. Усиновлено 11 дітей, 2 - іноземними громадянами. Також, перевірено умови проживання 54 усиновлених дітей.

В районі працює дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і 6 прийомних сімей, в яких виховується 8 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до міської програми “Діти. Сім'я. Столиця” на утримання Будинку у 2018 році були виділені кошти в сумі 34000 грн., на які закуплено необхідний посуд, замінено килимові покриття та гардини в дитячих кімнатах, придбано дрібну побутову техніку.

Протягом 2018 року діти, які перебувають на обліку Служби оздоровлювались у оздоровчих таборах Закарпаття: “Карпатські зорі”, “Трускавець”, “ Нафтуся”; в Одеській області - “Патрія”, “Молода гвардія”, у приміських дитячих Пущі Водиці “Артек”, “Ялинка”, ”Пролісок” - Конче Заспа, “Зміна”. Крім того, 4 дітей побували в Італії, 2 - США, а також 10 дітей, за сприянням Міжнародної благодійної організації ”Чорнобиль - 2008” 10 дітей відвідало Швейцарію.

Всі діти взяли участь у новорічно-різдвяних заходах та отримали солодкі подарунки. 80 подарунків було надано фондом ”Чорнобиль - 2008”.

 

За інформацією служби у справах дітей


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux