Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Учасники АТО, члени родин загиблих учасників АТО та члени родин Героїв Небесної сотні не сплачуватимуть податок на житло

Опубліковано 23 грудня 2015 року о 12:10

Сьогодні на пленарному засіданні Київська міська рада прийняла бюджет м. Києва на 2016 рік.

В документі, окрім іншого, визначений порядок оподаткування житлового та нежитлового нерухомого майна.

Згідно з проектом бюджету, оподаткуванню не підлягає квартира/житловий будинок, що належить учаснику АТО та членам сімей загиблих учасників АТО на праві власності, але не більше одного об’єкту; квартира/житловий будинок, що належить члену сім’ї Героїв Небесної сотні на праві власності, але не більше одного об’єкту та квартира, що належить інваліду на праві власності, але не більше одного об’єкту.

У 2016-му українці платитимуть податок на нерухомість за 2015 рік. Не підлягають оподаткуванню квартири площею до 60 кв. м, будинки до 120 кв. м і різні типи об'єктів житлової нерухомості до 180 кв. м.
Окрім того, для квартир пільгової норми у 60 кв. м додатково додається 20 кв. м для фізосіб, які мають троє і більше дітей та проживають в одній квартирі, з розрахунку на третю та кожну наступну дитину віком до 18 років; на всю площу квартири, що належить інваліду на праві власності, але не більше одного об’єкту.

За інформацією фіскальної служби міста, у 2015 році до оподаткування задекларовано 24 477 об’єкта нерухомості, в т.ч. 9 827 об’єкта по фізособах та 14 650 об’єктів по юрособах. Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Варто зауважити, що в бюджеті міста Києва передбачено ще комплекс заходів щодо посилення соціального захисту киян-учасників АТО, членів їх сімей, а також сімей загиблих (померлих) учасників АТО. Зокрема, міською цільовою програмою “Турбота. Назустріч киянам”, а саме: надання адресної матеріальної допомоги щорічної одноразової, на покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг, на дороговартісне лікування, на поховання; безкоштовне поховання загиблих (померлих) учасників АТО; забезпечення проїзними квитками учасників АТО, які не отримали статус “учасник бойових дій”; надання комплексної соціально-психологічної допомоги; оздоровлення дітей учасників АТО віком до 7 років.

Прогнозована кількість киян-учасників АТО, які будуть охоплені цими заходами, складає понад 20 тисяч осіб.

Нагадаємо, з 1 січня 2015 року в Україні запроваджено оподаткування житлової та нежитлової нерухомості, місцевим органам влади делеговані повноваження щодо встановлення відсоткової ставки податку. Так, ставка податку за 1 кв. м загальної площі об'єктів житлової та нежитлової нерухомості для фізичних та юридичних осіб встановлюється у розмірі, що не перевищує 2% мінімальної заробітної плати на рік.

Максимальна ставка передбачена в 2% від мінімальної заробітної плати. Ставку місцеві ради мають право зменшувати, пільгу - збільшувати (але не більше ніж у п'ять разів) щороку. Минулого року Київська міськрада ввела податок на нерухомість у розмірі 1% від мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр понад неоподатковуваної площі - 60 кв. м для квартир і 120 кв. м для будинків.

 

kmr.gov.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux