Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

У Києві відбулась друга зустріч у форматі Веймарського трикутника + Україна щодо євроінтеграційного шляху України

Опубліковано 19 червня 2024 року о 17:00

19 червня, на запрошення Віцепремʼєр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, до Києва прибули Міністри з європейських справ Німеччини та Польщі.

В межах візиту у Національному заповіднику «Софія Київська» відбулась спеціальна зустріч з Державним Міністром Німеччини у справах Європи Анни Люрманн та Міністром у справах Європейського Союзу Польщі Адама Шлапки у форматі Веймарського трикутника. Францію представляв посол Франції в Україні Гаель Весьєр.

Ольга Стефанішина звернула увагу на важливість візиту високопосадовців країн-членів ЄС до Києва в контексті офіційного старту переговорів про вступ України до ЄС та подякувала за підтримку з боку їхніх країн рішення щодо ухвалення переговорної рамки для України та старту офіційного переговорного процесу щодо вступу.

«Сьогоднішня зустріч у Києві є особливою, адже ми перебуваємо на історичному етапі нашого повернення до сім’ї європейських країн. Ухвалено важливе рішення про офіційний старт перемовин щодо вступу нашої країни до Євросоюзу. Вдячні партнерам за підтримку України на шляху реформ і трансформацій нашої держави, навіть в умовах повномасштабної війни. Впевнена, протягом цього візиту ви зможете особисто детальніше ознайомитись з тією роботою, яку проробила наша країна, зокрема протягом останніх 2-х років з моменту отримання статусу-кандидата», – зауважила Ольга Стефанішина.

Урядовиця також розповіла про підготовку Першої Міжурядової Конференції, яка дасть офіційний старт переговорам про вступ України та Молдови до ЄС, та проінформувала про пророблені Україною кроки на шляху до ухвалення ЄС цього рішення, а також подальші плани в межах переговорного процесу.

Міністри зі свого боку відзначили прогрес України у пророблених реформах для відкриття перемовин про членство в ЄС та наголосили на важливості продовження імплементації ухвалених змін у сфері верховенства права, судової реформи, медіа та захисту національних меншин України.

Окремо під час зустрічі йшлося про питання розширення ЄС, зокрема в контексті виборів до євроінституцій та формування нової Єврокомісії і порядку денного ЄС на найближчі роки.

«Майбутнє України – в Європейському Союзі. Сьогодні ми прибули до Києва з візитом, аби чітко про це заявити. Тісно співпрацюючи з українською владою, ми розпочнемо переговори про вступ з Україною наступного тижня завдяки вражаючим спільним реформаторським зусиллям українського парламенту, уряду та громадянського суспільства, – зауважила Анна Люрманн, Державний Міністр ФРН у справах Європи. – Ми бачимо перші результати реформ, які Україна імплементувала, незважаючи на складну ситуацію, пов’язану з триваючою війною. Таких значних результатів вдалося досягти зокрема завдяки українським чоловікам і жінкам, які служать в лавах ЗСУ та боронять не тільки свою країну, а і відстоюють принципи суверенітету, цілісності та недоторканності території. Ми продовжимо підтримувати Україну на її шляху до ЄС та встановлення миру стільки, скільки це буде потрібно».

Зі свого боку Адам Шлапка, Міністр у справах Європейського Союзу Республіки Польщі зазначив:

«Ми прибули до Києва, вчергове засвідчити нашу підтримку євроінтеграційних прагнень України. З часів Революції Гідності українці віддають свої життя за свободу, незалежність та суверенітет, а також за можливість вибору свого майбутнього. Українці вже визначились, що майбутнє їхньої держави лежить в площині євроатлантичної спільноти та родини країн ЄС. Це свідчить, що українці прагнуть та розділяють європейські цінності – свободу, права людини, верховенство права. Польща завжди підтримувала євроінтеграційний рух України. Хочу підкреслити, що Україна виконала всі умови, визначені Єврокомісією для наступного кроку – старту перемовин про членство. Ми вітаємо проведення Першої Міжурядової конференції наступного тижня в межах бельгійського головування в ЄС. Перемовини – це комплексний та складний процес, який вимагає ґрунтовних трансформацій всередині країни. Польща продовжить підтримувати Україну на цьому шляху».

У межах візиту високопосадовці країн-членів ЄС також відвідали НАЗК, де провели зустріч з керівництвом НАЗК, ВАКС, НАБУ та САП. Високопосадовці ознайомились із основними здобутками України в контексті імплементації реформ спрямованих на запобігання та протидію корупції.


eu-ua.kmu.gov.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux