Стан забезпечення харчуванням учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Оболонського р-ну м. Києва в 2013-2014 н.р.
Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров’я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів суспільства.
Одним із основних факторів впливу на здоров’я дитини є забезпечення їх повноцінним і раціональним харчуванням.
Організація харчування дітей соціально незахищених груп (відповідно нормативних актів) в закладах освіти Оболонського району здійснюється для:
- дітей-сиріт;
- дітей, позбавлених батьківського піклування;
- дітей, із сімей, які отримують допомогу відповідно Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»,
- дітей, які потребують дієтичного харчування та дітей-інвалідів.
- дітей, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи (категорія 2- Б), а також дітей, яким встановлена інвалідність (додаток до категорії Д інваліда, внаслідок аварії на ЧАЕС).
Згідно постанов Кабінету Міністрів України:
- від 19.06.2002 № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах»;
- від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»,
Розпоряджень :
- Київської міської та Оболонської районної в місті Києві державних адміністрацій.
Відповідно до виділених бюджетом коштів на харчування дітей-сиріт, напівсиріт, дітей, з психоневрологічними захворюваннями шкіл-інтернатів, харчування однієї дитини в день здійснюється відповідно до натуральних норм за віковими категоріями (згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».
У районі встановлено таку вартість гарячого харчування:
- у денних загальноосвітніх навчальних закладах:
- сніданки учнів 1-4кл. - вартістю 7,35 грн.
- обіди учнів 5-11кл. - вартістю 8,90 грн.
- обіди на групі продовженого дня учнів 1-4кл. - вартістю 7,35 грн.;
- у школах-інтернатах:
№ з/п |
№ закладу |
Вікові категорії |
||
6-10 років |
10-13 років |
13 років і більше |
||
1. |
Школа-інтернат № 4; |
35,94грн. |
41,41 грн. |
42,38 грн. |
2. |
Школа-інтернат №21; |
38,82 грн. |
44,72 грн. |
45,77 грн. |
3. |
Школа-інтернат № 22 |
38,82 грн. |
44,72 грн. |
45,77 грн. |
4. |
Школа-інтернат № 25 |
35,94грн. |
41,41 грн. |
- |
В усіх 44 загальноосвітніх навчальних закладах району функціонують
їдальні.
Послуги щодо організації харчування дітей у навчальних закладах здійснюють :
у 32 - через комунальне підприємство «Шкільне харчування»,
у 4-х (гімназія №143, «Потенціал», ЗНЗ№328, ліцей №157) – через приватні підприємства,
у 3-х ( ШДС «Ластівка», «1 Ластівка», «Турбота») та 5-и школах-інтернатах через ПП «Ніка-1».
Управлінням освіти укладено договори про надання послуг з організації харчування дітей у навчальних закладах та поставки продуктів харчування.
Виконання умов цих договорів постійно контролюється.
Постачання продуктів харчування супроводжується сертифікатами якості, дошкільні навчальні заклади, школи-дитячі садочки, школи-інтернати забезпечуються натуральним набором продуктів в повному обсязі згідно норм харчування, затверджених Кабінетом Міністрів України (Постанова №1591 від 22. 11.2004 року).
На сьогодні всі заклади освіти мають обладнані за типовим проектом приміщення їдалень.
Приготування їжі у шкільних їдальнях здійснюється з продуктів високої якості та безпеки.
Організація харчування учнів здійснюється підприємствами, за результатами проведених тендерів, контроль за якими здійснює районне управління освіти і служба санепідемнагляду.
Незважаючи на наші досягнення в організації якісного і раціонального харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів, ця система потребує подальшого удосконалення, а саме: .
- Розвитку матеріально-технічної бази харчоблоків та їдалень загальноосвітніх навчальних закладів, до яких входить технологічне обладнання, ремонт приміщень, меблі, інвентар, а саме:
- капітальний ремонт приміщень харчоблоків та їдалень;
- заміна застарілого та електро неекономічного обладнання;
- заміна застарілих дерев’яних віконних блоків на метало-пластикові з використанням енергозберігаючого скла;
- заміна приладів опалення застарілого типу на нові з більшим к.к.д.;
- капітальний ремонт електромереж силового призначення та мереж освітлення з встановленням енергозберігаючих приладів;
- заміна застарілого кухонного обладнання: м’ясорубок, електроплит, електрокотлів, жарових шаф, овочерізок, картоплечисток, столів з нержавіючої сталі, мийних ванн, посудомийних машин, посуду, інвентарю, холодильного обладнання тощо;
- заміна меблів.
Розуміючи складність і важливість цієї проблеми, управління освіти прикладає значні зусилля з її розв’язання.
Для дітей з фізичними вадами здоров’я ЗНЗ№168, 231,233 запроваджено безкоштовне харчування сніданками, обідами на ГПД.
Щорічно в навчальних закладах проводиться декада української кухні.
В підготовці проведення заходів приймають участь учні, батьківська громадськість, педагогічні колективи шкіл.
Управління освіти забезпечує постійну координацію процесу організації харчування, забезпечує систематичний контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до шкільних їдалень, тримає на контролі організацію безоплатного харчування.