Основні вимоги пожежної безпеки
Переважна більшість пожеж виникають у помешканнях громадян. Наші оселі становлять велику пожежну небезпеку. Значна кількість горючих матеріалів у вигляді меблів, килимів, книжок, одягу, іграшок, побутових приладів, які мають пластмасові корпуси та деталі, предметів побутової хімії, паперу тощо формують значне горюче навантаження й створюють умови для швидкого поширення пожежі.
Практично в кожному помешканні є телевізор, який працює протягом не однієї години. В телевізорах використовуються елементи, котрі здатні нагріватися до високої температури. Пил, що накопичується в цих апаратах, також пожежонебезпечний. Пожежі, які виникають у телевізорах, швидко поширюються та є особливо небезпечними через раптовість. Якщо телевізор стоїть у місці, де немає належної циркуляції повітря, але є безпосередній контакт апарата з горючими матеріалами, наприклад, у меблевій стінці, ризик пожежі істотно зростає.
Щоб запобігти пожежі від телевізора:
• встановлюйте його у місцях, де є належна циркуляція повітря;
• ніколи не розміщуйте на телевізорі сторонні предмети: серветки, книжки, лампи, свічки тощо;
• не залишайте ввімкнений телевізор без нагляду;
• не дозволяйте дітям самотужки вмикати телевізор та не залишайте їх самих перед увімкненим апаратом.
Крім телевізорів, наш сучасний побут насичений різноманітними електроприладами, які в разі неправильної експлуатації, пошкодження, роботи в аварійних режимах здатні призвести до виникнення пожежі внаслідок теплового вияву електричного струму. З огляду на це слід запам'ятати й виконувати основні вимоги пожежної безпеки:
• електронагрівальні прилади, телевізори, радіоприймачі, інші побутові електроприлади й апаратура повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з'єднань та електророзеток заводського виготовлення;
• температура зовнішньої поверхні електроопалювальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 85°С;
• відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів має становити не менше 0,25 м. Щоб на кухні не сталася пожежа:
• готуйте їжу самі, не довіряючи цю справу дітям; • під час приготування страв підв'язуйте довге волосся ззаду;
• якщо коло плити (печі) є вікно, впевніться, що фіранки надійно прив'язані (закріплені) й не можуть під дією вітру потрапити на вогонь;
• щоб не впасти на плиту, перевірте, чи не слизька біля неї підлога;
• обов'язково наглядайте за приготуванням та розігріванням їжі на кухні;
• якщо необхідно вийти з кухні, вимкніть усі джерела високої температури;
• працюючи над плитою, не користуйтесь одягом із довгими широкими рукавами: вони можуть зайнятися;
• не наближайтеся до ввімкненої плити в халатах та іншому одязі, який швидко спалахує;
• не тримайте поряд із плитою пластиковий посуд, рушники, інші речі з горючих матеріалів;
• ніколи не гасіть палаючий жир (олію) водою;
• не розігрівайте мастику на відкритому вогні.
Більшість пожеж виникають унаслідок необережного поводження з вогнем. Його використання допускається, коли без цього не можна обійтися (наприклад, у разі пічного опалення домівок у сільській місцевості) за умови обов'язкового виконання всього комплексу заходів, які будуть спрямовані на унеможливлення контакту відкритого вогню чи нагрітих ним поверхонь із горючими матеріалами. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов'язково обговорити в сім'ї не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежної допомоги, гасіння пожежі в початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.
Оболонське РУ ГУ ДСНС України у м. Києві