Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Обережно: ожеледиця!

Опубліковано 22 грудня 2016 року о 15:43

Щорічно реєструється сумна статистика травмувань, пов’язаних з ожеледдю: за небезпечний зимовий сезон лікарі надають допомогу тисячам громадян, які постраждали на льоду.

Ми пропонуємо Вам прості рекомендації, як уберегтися від значних неприємностей у період ожеледиці.

Перед виходом із будинку.

Змайструйте на підошви та підбори Вашого взуття «лідоступи»: прикріпіть на каблук перед виходом шматок поролону (за розмірами підбора) або лейкопластиру;

- наклейте лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і каблук (хрест – навхрест або східцем) і перед виходом натріть піском (на один - два дні вистачає);

- натріть наждаковим папером підошву перед виходом, а краще прикріпіть його на підошву (але від води піщини наждакового паперу рано чи пізно обсипаються);

- намажте на підошву клей типу «Момент» та поставте взуття на пісок, після цього сміливо виходьте на вулицю.

Пам’ятайте, що кращими для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м’якої основи та без високих підборів.

Людям похилого віку краще в «слизькі дні» взагалі не виходити з будинку. Але якщо потреба змусила, не соромитися взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом.  Якщо у Вас з собою сумка чи торба, то вона повинна бути тільки такою, яку можна носити через плече. Дві третини травм люди похилого віку отримують при падінні.

Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводження небезпечні для здоров’я.

Не виходьте без потреби на вулицю, якщо ви слабкі або неспритні. Зачекайте, поки не приберуть сніг і не розкидають пісок на обмерзлий тротуар.

Як можна зменшити ризик травм у ожеледицю.

Будьте готові, про всяк випадок, під час перебування на вулиці в такі дні, впасти.

Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, ступайте на всю підошву. Руки мають бути вільні від речей. Пам’ятайте, що поспіх збільшує небезпеку падіння, тому виходьте із будинку неквапом.

При порушенні рівноваги швидко присядьте – це найбільш реальний шанс втриматися на ногах.

Падати в ожеледицю слід з мінімальною шкодою для свого здоров’я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м’язи,

а доторкнувшись до землі, обов’язково переверніться – удар, спрямований на Вас, розтягнеться і втратить свою силу при обертанні.

Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів.

Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони вкриті льодом.  Крім того, вони можуть бути погано  закріплені і перевертатися, що додає небезпеки травмувань.

Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та потрапити на дорогу, автомобіль може виїхати на тротуар.

Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та у ожеледицю. В ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях автомобілів,  і  падіння перед автомобілем, що рухається, може призвести, в кращому разі, до каліцтва, а то і до загибелі.

Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. Травми при цьому найчастіше важкі, всупереч переконанню, що людина напідпитку падає завжди вдало. При сп’янінні люди не так чутливі до болю і за наявності травми не звертаються своєчасно до лікаря, що спричиняє згодом ускладнення.

Якщо Ви впали і через деякий час відчули біль у голові, в суглобах, нудоту, побачили, що утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можливе виникнення ускладнень з неприємними наслідками.

Тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару.

Взимку, особливо в містах, під час відлиги (танення снігу і льоду) дуже велику небезпеку становлять бурульки. Пам’ятайте, що у ожеледицю найчастіше трапляються струси головного мозку, переломи, вивихи, розтяги та розриви.

Будьте обережні, бережіть себе – це запорука безпечного перебування на вулиці при погіршенні погодних умов, особливо у зимовий  час.

 

За інформацією відділу з питань надзвичайних ситуацій


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux