Обережно – отруйні гриби!
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів. Про це інформує управління з питань надзвичайних ситуацій Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА.
Гриби – це поживний продукт харчування, але водночас вони можуть бути небезпечними та привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Серед основних причин отруєнь грибами виокремлюють:
вживання отруйних грибів;
неправильне приготування умовно їстівних грибів;
вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Основними симптомами отруєння є: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.
Управління з питань надзвичайних ситуацій нагадує заходи та правила, яких необхідно дотримуватися, аби запобігти отруєння грибами:
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися.
Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, за можливістю, гриби на радіоактивність.
Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою.
Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
Не збирайте «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
«Усі їстівні гриби мають приємний смак».
«Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні –приємний».
«Усі гриби в молодому віці їстівні».
«Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
«Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
«Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
«Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
«Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами.
1. Викличте «Швидку медичну допомогу».
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт, а до ніг потерпілого покладіть грілки для полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
Вживати будь-які ліки та їжу, особливо – алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте:
Отруєння грибами важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.
kievcity.gov.ua