Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Інформаційна година з Олександром Єсауловим у ЦПРБ ім. О.С. Пушкіна

Опубліковано 03 травня 2017 року о 09:23

27 квітня 2017 року в дитячому відділі ЦПРБ ім. О.С. Пушкіна відбулася зустріч з відомим українським прозаїком, автором дитячих детективів Олександром Есауловим. Поспілкуватися з письменником до закладу завітали учні 5-6 класів школи №239.

Книги Олександра Есаулова не затримуються на поличках бібліотек і книжкових магазинів - їх дуже полюбляють юні читачі та їх батьки. І це зрозуміло, адже всі історії написані для дітей та про дітей і торкаються багатьох питань сучасності.

Гарним прикладом може бути те, як цікаво письменник розповідає дітям на сторінках книжок з серії «Заекрання» про устрій та роботу сучасної офісної техніки, зокрема, комп’ютерів. Герої його творів потрапляють у віртуальний світ, дізнаються під час пригод у Заекранні, хто там головний, які у нього вороги, що буде, якщо перезавантажити систему, тощо.

Саме з обговорення цієї серії книжок та жвавого спілкування дітей з письменником і почалася зустріч. Олександр Есаулов вважає, що дітей до читання книжок може залучити гарний детектив, адже сама форма твору передбачає певну дослідницьку діяльність – детективне розслідування невідривно поєднується з дослідженням таємниць та набуттям нових цікавих знань. Такий детектив має бути написаний спеціально для дитячого сприйняття – жваво, захоплююче, весело, без надмірної жорстокості та з обов’язковим «хеппі-ендом». У кожному детективі Олександра Єсаулова містяться важливі факти з різних областей науки - історії, літератури, біології, медицини, правил безпеки, та інших галузей. Адже справжній детектив має бути поліглотом.

У продовження зустрічі письменник торкнувся головної теми розмови, вшанування пам’яті жертв Чорнобильської трагедії, яка відбулася у 1986 році, але відгомін цієї екологічної катастрофи відчувається й досі.

Тема Чорнобильської трагедії посідає особливе місце в творчості Олександра Есаулова, адже він на власні очі бачив, що відбувалося у Прип’яті у ті напружені дні. Письменник представив дітям свої книги, присвячені тодішнім подіям та разом з ними переглянув презентацію «Прип’ять до аварії та після». Коментуючи побачене, він розповів, що перебуваючи у епіцентрі екологічної кризи, записував свої враження від побаченого щодня, але тільки у 2005 році, після відвідування Чорнобиля, дістав свої записи, упорядкував їх та видав першу книжку спогадів. Адже з перших годин після аварії на ЧАЕС Олександр Єсаулов разом з іншими займався евакуацією перших постраждалих від радіації, забезпеченням охорони спустілих будинків, магазинів, інших об’єктів, організацією харчування людей, тощо. Це була важка та непроста робота, важко було змиритися з думкою, що люди покидають своє місто назавжди.

На запитання дітей, чи сумує він за своїм будинком у Прип’яті, Олександр Юрійович відповів дітям власним віршем:

Вы слышите? Вы слышите? 
Вот и я не слышу. 
Лишь тихим-тихим эхом 
Хруст ветки в городе пустом. 
Как будто город Вам шепнул чего-то 
и вновь заснул тяжелым вечным сном…

Зустріч завершилася особистим спілкуванням дітей з письменником у невимушеній атмосфері, усі бажаючі змогли придбати книжки автора з його підписом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux