Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Будьте обережними при поводженні з вогнем, не допускайте випалювання сухої рослинності та її залишків!

Опубліковано 04 жовтня 2021 року о 13:12

У зв’язку із збільшенням у осінній період випадків спалювання опалого листя, Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація звертається до всіх громадян і закликає бути обережними при поводженні з вогнем, не допускати випалювання сухої рослинності та її залишків, адже вогонь легко перекидається на прилеглі житлово-господарські споруди, сільськогосподарські угіддя, лісові масиви, що може призвести до надзвичайних ситуацій.

До того ж випалювання стерні, сухої рослинності та її залишків призводить до забруднення атмосферного повітря, негативно впливає на представників тваринного та рослинного світу, знищує мікрофлору ґрунтів, погіршує їх структуру та збіднює ґрунти, посилює процеси водної та вітрової ерозії земель, та інших негативних наслідків.

Нагадуємо, що відповідальність за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, складає:

- для громадян: 180 – 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн.);

- для посадових осіб: 900 – 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300 – 21420 грн.).

Штраф за вищевказані дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, складає:

- для громадян: 360-720 неоподаткованих мінімумів доходів громадян  (6120 – 12240 грн.);

- для посадових осіб: 1260 – 1800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (21420 – 30600 грн.).

За порушення вимог пожежної безпеки в лісах статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення вимог пожежної безпеки в лісах -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, згідно з статтею 245 Кримінального кодексу України за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність.

Якщо ви стали свідком пожежі, обов’язково зверніться до правоохоронних органів та Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків. Закликаємо відповідально ставитись до природи.

Бережіть власне життя, здоров’я та довкілля!

Сектор екології Оболонської РДА

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux