Головна  →  Новини  →  26 вересня 2013

«Київводоканал» перевірив готовність енергозберігаючого обладнання до зими

У рамках підготовки до осінньо-зимового періоду на території водопровідної насосної станції (ВНС) «Оболонь-1» директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Новицький та голова правління ПАТ «АК «Київводоканал» Валерій Ченчевий ознайомились з результатами та ефективністю роботи енергозберігаючого обладнання (теплові насоси та частотні перетворювачі).

Під час робочого візиту Валерій Ченчевий продемонстрував тепловий насос українського виробництва, який було введено в експлуатацію на ВНС «Оболонь-1» у жовтні минулого року. Завдяки переходу на користування тепловим насосом для забезпечення опалення приміщення, а також інших потреб електроенергії на станції, вже за перше півріччя роботи вдалось заощадити майже 130 тис. гривень. При цьому найбільшого економічного ефекту (68%) вдалось досягнути впродовж січня та лютого поточного року.

Крім того, Дмитро Новицький та Валерій Ченчевий перевірили результати роботи частотно-перетворювального обладнання. Оптимізація тиску в мережі, а також можливість плавного пуску двигуна, що забезпечується роботою перетворювачів частоти, не тільки економить електроенергію, а й допомагає захистити мережу від гідроударів, що підвищує термін експлуатації насосного обладнання.

 Згідно із висновками роботи частотно-перетворювального обладнання, наразі встановленого на п’яти водопровідних та восьми підвищувальних насосних станціях, на каналізаційній насосній станції «Микільська Борщагівка-1», а також на насосній станції другого підйому та в озонаторній Дніпровської станції водопідготовки і в цехах повітродувок Деснянської та Дніпровської водопровідних станцій, автоматизація подібних процесів – виключення з них людського фактору – дозволяє досягти значного економічного ефекту вже з перших місяців використання.

Дмитро Новицький зазначив, що результати введення в експлуатації згідно із «Міським енергетичним планом міста Києва на 2012 – 2016 роки» енергозберігаючого обладнання на потужностях ПАТ «АК «Київводоканал» сьогодні є вкрай задовільними та підкреслив доцільність подальшої розробки та впровадження заходів і проектів енергоефективності.

«Такі програми розвивають, поглиблюють та конкретизують основні напрями енергозбереження, включаючи як стратегічні питання енергозбереження та енергоефективності, так і першочергові маловитратні заходи з урахуванням сучасних умов і перспектив економічного розвитку Києва», – наголосив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Новицький.

Голова правління ПАТ «АК «Київводоканал» Валерій Ченчевий підкреслив, що товариство планує подальше запровадження енергозберігаючих систем на виробничих об’єктах.

«Використання відновлювальних джерел енергії є одним з пріоритетних напрямків розвитку товариства. Споруди «Київводоканалу» мають величезний потенціал видобутку тепла з відновлювальних джерел енергії – як питної води, так і стоків», – сказав голова правління Київводоканалу.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку