Головна  →  Новини  →  13 вересня 2013

З 16 до 22 вересня Київ долучиться до Європейського тижня мобільності

З 16 до 22 вересня в столиці України за підтримки Київської міської державної адміністрації відбудеться низка заходів у рамках відзначення Європейського тижня мобільності. Ця акція проводиться вже більше 10 років у більш як 2000 містах Європи та покликана звернути увагу громадськості й влади до проблем засилля міст автомобілями, необхідності зменшувати використання приватних автомобілів, натомість, збільшувати використання громадського транспорту, велосипедів і пішохідних зон.

Так, 17 вересня кияни зможуть розпочати свій день із ранкової велойоги, що відбудеться о 9:00 на Пейзажній алеї.

Цього ж дня о 19:00 всі охочі зможуть долучитися до двохгодинної безкоштовної велоекскурсії вечірнім містом, темою якої є «київські рекорди» – найвища точка міста, найглибша артезіанська свердловина, найменша ліфтова шахта та найцікавіше вуличне мистецтво. Збір учасників біля в’їзду в Музей Великої Вітчизняної війни.

18 вересня об 11:00 у приміщенні КМДА за участю керівництва міста відбудеться відкрита презентація Концепції розвитку велосипедної інфраструктури для пілотного проекту «Старт» в Дарницькому районі Києва.

20 вересня в столиці вперше відзначать День ПАРКування, перетворивши з 9:00 до 11:00 парковку на Контрактовій площі в місце для пікніків. Організатори закликають учасників заходу взяти із собою каремати, розкладні крісла, настільні ігри, музичні інструменти, бадмінтон, шахи, доміно, каву, чай, тістечка, книжки, приладдя для малювання тощо.

Також у цей день можна буде подивитися фільм чеського режисера Мартіна Маречека «Авто*Мат». Відбудеться показ о 19:00 за адресою: вул. Нижньоюрківська, 31.

Вихідними21-22 вересня, Київ відзначатиме Міжнародний день без авто, у рамках якого вулиця Б. Хмельницького (на відрізку від вул. Хрещатик до Пушкінської) перетвориться у вільний від машин публічний простір, де відбуватимуться різноманітні безкоштовні концерти, майстер-класи, перфоманси, частування екологічною їжею, заняття для дітей, мистецький ярмарок за участю місцевих художниць і дизайнерів та багато іншого. Метою акції є популяризація пішохідності, екологічного транспорту та свідомого використання автомобілів.

У суботу о 20:30 в Арткластері «Видубичі», що на вул. Інженерній 7-В, відбудеться кінопоказ найкращих короткометражних фільмів про велосипеди «Rover Films».

У неділю, 22 вересня, усі охочі зможуть взяти участь у Велопараді в піжамах. Таким чином організатори заходу намагаються показати, що місто – це спільний дім, і щоденне пересування ним повинне бути зручним і безпечним, а форма одягу велосипедистів не обов’язково повинна бути спеціальною, досить просто зручного одягу. Тож киян у піжамах, халатах, «сімейках», комбінаціях і бігудях чекають о 12:00 біля станції метро «Арсенальна». Закінчиться велопарад на Пішохідній вулиці Хмельницького.

Завершиться Європейський тиждень мобільності нагородженням компаній, які взяли участь у конкурсі «Велопрацедавець-2013». Нагадаємо, що одним із номінантів цьогоріч є Департамент містобудування та архітектури КМДА.

Додамо, що Київ приєднується до Європейського тижня мобільності втретє, а День без авто (22 вересня) кияни святкуватимуть уже шостий рік.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку