Головна  →  Новини  →  26 серпня 2015

Інформація про звільнення від оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб

ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві повідомляє, що починаючи з 1 вересня поточного року Управліннями Пенсійного фонду України при нарахуванні та виплаті пенсій учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», податок на доходи фізичних осіб нараховуватись та утримуватись не буде.

Так, 17 липня 2015 року Законом України «Про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб»  № 653-VIII було внесено такі зміни до податкового законодавства. А саме: підпункт 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України доповнено абзацом другим стосовно того, що положення цього підпункту не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансівУкраїни від 31.01.15 № 4, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30 січня 2015 року за № 111/26556.

До набрання чинності Законом заповнення розрахунку за формою № 1-ДФ відбувалося за наступним принципом.

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб до Порядку суми пенсій, розмір яких не перевищує суму оподаткування, а саме 3654,0 грн. з 01.01.2015, відображалися у податковому розрахунку за формою № 1-ДФ під ознакою доходу ,,128”.

Суми пенсій, розмір яких перевищує вказану суму,– у частині такого перевищення відображалися у податковому розрахунку за формою № 1-ДФ під ознакою доходу ,,184”.

Тож, починаючи з 01.09.2015 вказані вище доходи будуть зазначатися у розрахунку за формою №1-ДФ тільки з ознакою доходу «128» та будуть звільнені від оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві цій з постачання підакцизних товарів сума акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами не включається до бази оподаткування ПДВ фізичної особи – підприємця.  

 

   ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку