Головна  →  Новини  →  7 квітня 2015

Долучайтесь до громадського обговорення питання перейменування бібліотеки імені Г.Котовського в бібліотеку імені Олени Пчілки!

У зв’язку з чисельними зверненнями та пропозиціями громади Оболонського району м.Києва щодо перейменування бібліотеки імені Г.Котовського (вул. Мате Залки, 3), Комісія з питань найменувань Київської міської ради розглянула пропозицію щодо перейменування бібліотеки імені Г.Котовського в Оболонському районі на честь української поетеси Олени Пчілки та доручила Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації організувати в установленому порядку громадське обговорення з цього питання.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 989 від 24.10.2012 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»,  вимог рішення Київської міської ради від 13.11.2013 № 432/9920 „Про затвердження Порядку найменування об'єктів міського підпорядкування, присвоєння юридичним особам та об'єктам міського підпорядкування імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв та історичних подій у місті Києві”, рішення  Комісії з питань найменувань Київської міської ради та з метою врахування думки громадськості Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація виносить на громадське обговорення питання перейменування бібліотеки імені Г.Котовського в бібліотеку імені Олени Пчілки.

 

Обґрунтування пропозиції:

Ім’я Григорія Котовського було присвоєне бібліотеці ще за радянських часів, сьогодні втратило актуальність і не відповідає ідеї культурного закладу для дітей, а також вимогам сучасного життя.

Григорій Котовський є неоднозначною постаттю: він був командиром Червоної Армії у 1917–20-х роках, членом Союзного, Українського й Молдавського Центрального виконавчого Комітету СРСР. У 1920-х роках очолював придушення селянських повстань в Україні, скоюючи криваві розправи. Загинув при загадкових обставинах.

Пропонується присвоїти бібліотеці ім’я талановитої української поетеси, письменниці, громадського діяча, етнографа  Олени Пчілки (Ольги Петрівни Косач-Драгоманової, (1849-1930 рр.), матері Лесі Українки), яка зробила надзвичайно великий внесок в українську культуру. Це була одна з найперших жінок-поетес, яка залишила по собі вагомий літературно-мистецький спадок світового рівня. Серед її доробку багато перекладів, власних пісень, поезій, оповідань та драматичних творів для дітей.

Образ тендітної жінки-поетеси, ласкавої матері-виховательки, яка так багато зробила для популяризації української культури, на нашу думку та думку читачів бібліотеки, чудово відповідає духу та меті закладу.

Свої пропозиції та зауваження просимо подавати у письмовій або усній формі, надсилати електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, до Централізованої бібліотечної системи Оболонського району м. Києва за адресою: м. Київ, просп. Оболонський, 16,  тел. 419-84-11, контактна особа – Дорогих Вікторія Валеріївна, E-mail: [email protected] протягом 60 днів з дати опублікування відповідного інформаційного повідомлення.

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Узагальнення, висловлених в ході проведення громадського обговорення, зауважень та пропозицій здійснюється протягом 14 днів після закінчення строку подання пропозицій. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації.

Запрошуємо усіх охочих взяти участь в обговоренні питання щодо перейменування бібліотеки імені Г.Котовського (вул. Мате Залки, 3) на честь української поетеси Олени Пчілки.

 

Протокол громадського обговорення щодо питання перейменування бібліотеки імені Г.Котовського для дітей Централізованої бібліотечної системи Оболонського району м. Києва та присвоєння їй нового ім"я - імені Олени Пчілки

Перейти до спискуВерсiя для друку