Головна  →  Новини  →  1 вересня 2013

Президент України привітав школярів з Днем знань

У навчальних закладах столиці пролунав перший дзвоник та відбулися урочисті лінійки з нагоди Дня знань. В урочистостях, що відбулися у загальноосвітній школі №78, взяв участь Президент України Віктор Янукович. Також на святі були присутні віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, міністр освіти і науки України Дмитро Табачник, голова київської міської державної адміністрації Олександр Попов та інші представники державної влади.

«Я хочу всіх привітати з Днем знань, яким традиційно кожен рік ми відкриваємо двері наших учбових закладів. Як завжди, ми будемо відкривати нові школи», – сказав Президент під час виступу, додавши, що 1 вересня в Україні відкрито 11 нових шкіл.

Крім того, Віктор Янукович відвідав відкритий урок у рамках Національного проекту «Відкритий світ», який дозволить комп’ютеризувати усі українські школи.

Президент України наголосив, що Національний проект «Відкритий світ» дозволить забезпечити всі школи країни сучасним комп’ютерним обладнанням та значно підвищити якість вітчизняної освіти.

«Отримання планшетів сьогодні учнями – це перший крок. Наступні кроки – це розширення знань в інформаційних технологіях, в IT-технологіях. Ми будемо робити мережу навчальних закладів, які будуть мати спеціалізацію, і одна спеціалізація – це інформаційні технології і IT-технології», – зазначив Президент під час виступу у загальноосвітній школі №78 м. Києва.

Він також висловив подяку всім учасникам проекту та повідомив, що цього року проектом буде охоплено більше двох тисяч шкіл. Перший етап вже почав реалізуватися у 54 школах в усіх регіонах України.

Зауважимо, що Національний проект «Відкритий світ» реалізується в рамках Національного пріоритету «Нова якість життя», затвердженого Указом Президента України у 2010 році.

Метою проекту є подолання освітньої нерівності та створення умов для якісної й доступної освіти для кожного школяра, незалежно від місця його проживання.

Так, суть проекту полягає у створенні національної освітньої інформаційної мережі на основі сучасних бездротових технологій, стандартизації та уніфікації методик навчання, створенні централізованої системи навчання та оцінки знань учнів, а також впровадженні інформаційно-комп’ютерних технологій у систему управління освітніми установами.

Проектом передбачається, що до 2015 року всі загальноосвітні навчальні заклади України будуть забезпечені сучасним мультимедійним та комп’ютерним обладнанням і підключені до швидкісного Інтернету, учні отримають індивідуальні навчальні планшети. Буде також створено єдиний електронний портал навчальних ресурсів.

Нинізавершений перший етап проекту. Вже 54 загальноосвітні школи з усіх регіонів України отримали мультимедійні комплекси, комп’ютери вчителів, пристрої для учнів, цифрові лабораторії тощо. Наразі проектом охоплено майже 4 тис. учнів та вчителів. Другим етапом, до кінця 2013 року, стане матеріально-технічне оснащення ще 2 тис. шкіл.

Національнийпроект здійснюється у стратегічному партнерстві з відомими міжнародними корпораціями Intel, Microsoft, Cisco, Apple. Зокрема, за партнерською програмою Intel для роботи з новітньою комп’ютерною технікою підготовлено 4 тис. вчителів.

Ключову роль у реалізації проекту відіграє держава. На закупівлю обладнання для технічного переоснащення шкіл виділено 35 млн. грн. з державного бюджету.

Державні гарантії будуть також надані для залучення фінансування від міжнародних інституцій та приватних інвесторів. У цілому в межах проекту передбачається залучити не менше 4,7 млрд. грн.

Перейти до спискуВерсiя для друку