Головна  →  Новини  →  21 січня 2022

В Оболонському ЦНАПі вшанували «кіборгів» хвилиною мовчання

Сьогодні у приміщенні ЦНАПу в Оболонській РДА, у шосту річницю виходу кіборгів з Донецького аеропорту, оборона якого тривала 242 дні, відбулося вшанування українських захисників хвилиною мовчання.

На екрані в адмінцентрі демонструють ролик з фотоматеріалами про українських захисників-кіборгів з Донецького аеропорту.

Довідково:

Фінальна фаза протистояння в аеропорту розпочалася 13 січня 2015 року, коли після масованих артилерійських та танкових обстрілів з боку терористів завалилася диспетчерська вежа аеропорту. Того ж дня бойовики висунули «кіборгам» ультиматум залишити аеропорт або загинути. «Кіборги» вибрали бій і відтоді зіткнення в аеропорту вже не вщухали. 19 січня бойовики підірвали другий поверх нового терміналу, а 20 січня була здійснена спроба прориву до нового терміналу донецького аеропорту групи командира 90-го батальйону О.Кузьміних.

Як повідомляли військові, це була спланована операція з відбиття аеропорту, яка зазнала фіаско. Її кінцевою метою було звільнення підвалу та верхніх поверхів нового терміналу від бойовиків. Операція закінчилась трагічно. В ніч на 20 січня, скориставшись коротким перемир’ям для вивезення вбитих та поранених, бойовики замінували будівлю й другим вибухом зруйнували її остаточно. Зруйновані стіни летовища накрили останніх захисників і лише тоді українські військові відійшли до інших будівель аеропорту та навколишніх населених пунктів, де продовжували утримувати позиції. Уночі 21 січня 2015 року кількома групами ”кіборги” залишили новий термінал – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

За офіційними даними, кількість загиблих військовослужбовців ЗС України, які обороняли Донецький аеропорт, становить 109 осіб, поранених – 446, безвісті зниклих– 6.

За матеріалами "Укрінформу"

Перейти до спискуВерсiя для друку