Головна  →  Новини  →  14 вересня 2021

Інвестиційний форум міста Києва-2021: настав час креативної трансформації Великого Києва

У столиці відбувся Інвестиційний форум міста Києва. Під час події міжнародні та українські інвестори, представники органів місцевого самоврядування, муніципалітетів європейських та азіатських міст, експерти зі сталого розвитку та здоров’я, урбаністи та митці обговорили питання креативної трансформації та нові можливості інвестиційно привабливих індустрій.

Відкрив форум мер Віталій Кличко.

«Інвестиції – один із локомотивів розвитку міста. Майже 60%, які надходять до держави, припадають саме на Київ. Наше завдання – зацікавити кожного інвестора, щоб він мав можливість реалізувати свої проекти та можливості. У нас багато планів, цікавих і перспективних проєктів, у які вигідно інвестувати. Київ відкритий для ініціатив бізнесу, що допомагають столиці динамічно розвиватися. Тому – долучайтеся! Примножуйте красу і комфорт європейського Києва і примножуйте свій успіх!» – звернувся до учасників форуму Віталій Кличко.

У роботі Форуму також взяли участь мер Баку Ельдар Азізов, мер Кишинева Іон Чебан, міський менеджер мерії міста Подгориця Мар’ян Юнчай та заступник міського голови Кракова з питань сталого розвитку Єжи Музик.

Вони відзначили чотири складові для успішного залучення інвестицій у муніципальні проєкти: стабільна і дієва міська влада, бажання інвестувати з боку бізнесу, людський капітал, якість і зручність життя у місті.

У рамках обговорення питання перспективи створення муніципального банку радник Київського міського голови з питань фінансів та інвестицій Сергій Круглик висловив переконання, що така установа може стати дієвим фінансовим інструментом контролю за коштами міста та дозволить акумулювати значні суми коштів для реалізації важливих для міста проєктів.

Під час Форуму експерти з різних країн презентували успішні проекти вдалих урбаністичних трансформацій, зокрема: створення міського лісу у Мадриді, ревіталізація промислових зон Ейндговена, розвиток занедбаного району навколо аеропорту Подгориці і багато інших.

Екологічні виклики, що постали перед Великим Києвом, пошук точок зростання інвестицій в екологічну сферу та необхідні кроки для повернення столиці України статусу одного з найзеленіших міст Європи стали топ-темами дискусійної панелі: «Адаптація до кліматичних змін: стрімкий урбаністичний розвиток та збереження довкілля».

Голова постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики Денис Москаль зазначив, що Київ – перше українське місто, яке імплементує директиви ЄС за напрямом покращення якості атмосферного повітря.

«Система моніторингу якості повітря, яку впроваджує Київ, дозволить слідкувати за якістю повітря в режимі онлайн і швидко вживати заходи щодо інформування мешканців і виправлення ситуації. Адже Київ – це люди, а повітря – це їхнє здоров’я», – зауважив Денис Москаль.

Найперспективнішими для Києва експерти назвали проєкти з енергоефективності та енергомодернізацї, наголосивши на важливості підвищення рівня екосвідомості мешканців столичної агломерації.

«Дбале і відповідальне ставлення до міста з боку влади – запорука покращення якості життя містян і посилення привабливості для приватних інвесторів», – впевнена Сільвія Вільяканьяс Беадес, керівниця департаменту стратегічного планування Мадридської міської ради.

Пандемія COVID-19 змусила по-іншому оцінити важливість морального та фізичного здоров’я, рівень імунізації населення, стабільність системи охорони здоров’я. Під час дискусійної панелі «Стале здоров’я спільноти» спікери обговорили пріоритетні напрями сталого здоров’я, якими опікується київська міська влада, міжнародний досвід у цій сфері, що являють собою «здорові міста», а також роль нових спортивних локацій у здоров’ї киян та важливість захисту себе від стресів.

«Питання здоров’я є топ-пріоритетом для влади міста. І це зрозуміло, адже 34% киян охорону здоров’я вважають більшим пріоритетом, ніж житлово-комунальне господарство, дороги та громадський транспорт», – заявила заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Олена Говорова.

Роль креативних індустрій у формуванні економічного добробуту сучасного міста, основні тенденції їх розвитку, фактори успіху та шляхи підвищення конкурентоспроможності обговорили учасники дискусійної панелі «Креативна трансформація: коди нової реальності».

Засновник компанії DMT BROS, експерт світових брендів Чанг Су зазначив, що брендінг міста базується на довготривалому розвитку. Йдеться, зокрема, про історію міста та популяризацію цінностей.

«Київ має свій готовий кулінарний бренд «Котлета по-київськи», його треба просувати і популяризувати у світі, адже кулінарна ідентичність – важлива складова загального іміджу міста і держави», – вважає шеф-кухар, гастродипломат, посол української кухні Юрій Ковриженко.

Приклад Великої Британії свідчить, що інвестиції в культуру та креативні індустрії повертаються багатократно. Кожен фунт, вкладений у креативні індустрії, приносить 5 фунтів у цих і суміжних галузях. Так, наприклад, креативні підприємства Лондона генерують 16% економіки британської столиці.

Київ визначився зі своєю смарт-спеціалізацією, обравши три основні напрями: інформаційно-комунікаційні технології, фармацевтика та креативні індустрії. Столична влада, вбачаючи перспективу у їх розвитку та  підтримці, сприяє перетворенню цих галузей на справжніх драйверів якісних змін у місті і збільшенню обсягу інвестицій.

«Креативні індустрії – це завжди про людей і розвиток. Про економіку та інновації. Про ідентичність та глобальність. Про туризм та імідж міста у світі. А також про високу додану вартість, яку створюють люди», – резюмувала віце-президент Американської торговельної палати в Україні Тетяна Прокопчук.

Також під час форуму столичні компанії презентували інвесторам потенціал столичного регіону в галузі охорони здоров’я, фармацевтики, харчової промисловості, виробництва товарів широкого вжитку, логістики, високих технологій, держуправління, індустрії розваг, а також хімічної та легкої промисловості.

kyivcity.gov.ua

undefined

Перейти до спискуВерсiя для друку