Головна  →  Новини  →  5 серпня 2021

Електронні сервіси в системі охорони здоров'я, якими можна скористатися вже сьогодні

Паперові довідки, збір печаток, витрачання особистого часу на простоювання в чергах за “папірцями” поступово відходять в минуле із запровадженням електронних сервісів.

Про сервіси, які поліпшують доступ до медичної допомоги для пацієнтів, економлять їхній час та підвищують рівень приватності, - в матеріалі МОЗ.

З 4 червня в Україні запроваджена цільова модель формування та видачі е-лікарняних. До кінця серпня в Україні діє перехідна модель, тобто медичні заклади поступово переходять на формування електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. А з 1 вересня 2021 року е-лікарняні мають запрацювати в усіх закладах охорони здоров’я.

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність - це електронний документ, який формується автоматично на основі електронних медичних записів. При цьому цей документ не містить інформації про попередні або встановлені діагнози, про призначене лікування чи будь-яку іншу медичну інформацію. У ньому  міститься лише факт засвідчення періоду непрацездатності та адміністративна інформація. Лікар підписує цей документ своїм електронним підписом. Після цього документ автоматично відправляється в електронний реєстр листків непрацездатності Пенсійного фонду.  

Електронний листок непрацездатності: формується (видається) з електронного реєстру листків непрацездатності (ЕРЛН, Реєстр) на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність

Пацієнт, який має скарги на самопочуття, як і раніше приходить на прийом до лікаря. Лікар під час прийому фіксує в електронній медичній картці пацієнта інформацію про результат візиту пацієнта, на основі цих даних створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Тобто фіксує, що пацієнт в цей момент хворіє і не може виконувати свою роботу.

Пацієнтам більше не треба нести на роботу паперовий листок непрацездатності, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності, а роботодавці бачать необхідну інформацію про е-лікарняні в особистому електронному кабінеті страхувальника (роботодавця) на вебпорталі Електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/).

Пацієнту не потрібно нікуди носити паперові бланки і збирати на них підписи. У разі якщо особа має право на грошове відшкодування за період коли є непрацездатною, дані про неї теж автоматично передаються для здійснення відповідних нарахувань.

Ще один сервіс, який уже працює,  –  єМалятко. Після народження дитини батьки у пологовому отримують медичний висновок про народження. Це  –  електронний документ, що підтверджує народження дитини і містить інформацію про це.

Медичний висновок про народження є ключем до сервісу єМалятко. Завдяки цьому сервісу онлайн можна здійснити:

- державну реєстрацію народження дитини; 

- присвоєння податкового номера; 

- призначення допомоги при народженні; 

- реєстрацію  місця проживання дитини 

- внести відомості про дитину до Реєстру пацієнтів та інші.

Електронний рецепт на “Доступні ліки”: дозволяє отримувати безоплатно або з незначною доплатою лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Такий рецепт пацієнт може отримати телефоном, якщо уже має встановлений діагноз і призначену схему лікування. А отримати ліки за е-рецептом можна у будь-якій аптеці, яка має договір про реімбурсацію, тобто відшкодування вартості ліків, з Національною службою здоров’я.

Електронне направлення дозволяє обрати будь-який зручний медзаклад, незалежно від місця проживання чи реєстрації. Його виписує лікар, з яким підписана декларація, або інший спеціаліст. Завдяки електронному направленню НСЗУ бачить, куди звертається пацієнт за медичною послугою та перераховує туди оплату за пацієнта.

Усі сервіси фактично покращують доступ пацієнта до медичних послуг, пришвидшують обмін інформацією між державними установами та вилучають з обігу зайві паперові документи. Крім того, економлять час на зборі печаток та чергах за цими печатками. І, найголовніше, роблять медичну систему більше орієнтованою на потреби пацієнта.

moz.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку