Головна  →  Новини  →  6 квітня 2021

Монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг

З 01 жовтня 2019 року, відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 17 квітня 2019 року № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово – комунальних послуг у грошовій формі» пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаватимуться у грошовій безготівковій та готівковій формі.

Пільги у безготівковій формі призначаються автоматично, без звернення пільговиків.

Якщо у пільговика безготівкова форма виплати пільг, то частину платежів за нього здійснює АТ «Ощадбанк», а частину він сплачує самостійно.

Кошти за надані пільги у безготівковій формі (у межах загальної суми пільг, визначених законодавством) перераховуються надавачам послуг через АТ «Ощадбанк» щомісячно (до 18 числа наступного місяця) у встановленій законодавством послідовності:

1. централізоване опалення;

2. постачання гарячої води;

3. централізоване водопостачання та водовідведення;

4. електропостачання;

5. газопостачання для приготування їжі та підігріву води;

6. вивезення побутових відходів;

7. послуги з управління багатоквартирним будинком.

Тобто, АТ «Ощадбанк» здійснює перерахунок коштів не за пропорційним принципом (коли на кожну послугу проводився розрахунок в рівних відсотках від суми пільги), а за пріоритетним принципом – як визначено Порядком.

Пільговик може визначити іншу послідовність перерахування коштів за послуги (витрати) шляхом подання відповідної заяви структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

Відповідно до пп.3 п.12 Порядку АТ «Ощадбанк» інформує протягом доби після здійснення перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг пільговика шляхом надсилання йому смс-повідомлення про стан розрахунків за послуги.

Якщо сума пільги достатня, то сплата всіх послуг здійснюється на 100%. Залишок коштів пільги буде перераховано на наступний місяць. Якщо суми пільги недостатньо, то сплачено буде лише за ті послуги, на які вистачить коштів. А послуги, за які потрібно доплатити – Ощадбанк надішле смс-повідомлення (з сумою доплати за кожним видом послуги).

За отриманням інформації про операції, здійснені за Вашим обліковим записом необхідно звернутися до АТ «Ощадбанк». Інформація надається в порядку, визначеному АТ «Ощадбанк».

Інформацію про розмір отриманої пільги можна дізнатися на офіційному сайті АТ «Ощадбанк» в особистому кабінеті http://www.oschadbank.ua або за телефоном гарячої лінії 0800210800.

Міністерством соціальної політики ініційовано зміни, що дозволяють пільговикам переходити на готівкову форму впродовж всього опалювального сезону. Для цього необхідно надати до управління соціального захисту населення виплатні реквізити соціального рахунку в АТ «Ощадбанк» або інших уповноважених банків.

Для отримання пільг у грошовій готівковій форміз початку опалювального періоду необхідно до управління соціального захисту подати відповідну заяву.

Виплата пільг у грошовій готівковій формі здійснюється шляхом перерахування управлінням соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку.

Грошова готівкова форма виплати пільг на житлово-комунальні послуги

Монетизовану пільгу можна отримувати через будь-який банк 

Заява на отримання пільги в грошовій готівковій формі

За інформацією управління соціального захисту населення

 

Перейти до спискуВерсiя для друку