Головна  →  Оголошення  →  15 березня 2021

Про старт у Києві Всеукраїнської акції з охорони квітів «Первоцвіт»

Щороку у весняний період відбувається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, що занесені до Червоної книги України та охороняються законом. І цієї весни, нашим основним завданням є пропаганда відмови від покупки первоцвітів, збору та продажу аби  не допустити знищення. У зв’язку з цим, при районних комунальних підприємствах із утримання зелених насаджень та лісопаркових господарств сформовані мобільні патрульні групи з охорони та збереження ранньоквітучих рослин.

Первоцвіти більшість з яких: підсніжник звичайний, крокус, тюльпан дібровний, проліска сибірська, сон-трава, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, шафран сітчастий, тощо - належать до рідкісних видів рослин та перебувають під загрозою зникнення. Тому, закликаємо киян та гостей столиці не купувати ці квіти.

Купуючи квіти в метро або на зупинках громадського транспорту, кожен ризикує стати співучасником знищення природи, адже одна вирвана квітка виду «підсніжник» – це вкрадене життя у 45 паростків. Адже квіти зазвичай виривають з цибулинами і везуть разом з ними щоб продовжити термін свіжості букетів. Відновлення рослин у природі після цього неможливе. Зрізання ж квітів без цибулин також шкідливе, оскільки призводить до генетичного виродження рослин.

Нагадуємо, що незаконний збір і реалізація рідкісних занесених до Червоної книги України ранньоквітучих рослин заборонені Законом України «Про Червону книгу України», та статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Затверджені у 2012 році зміни до Закону України «Про Червону книгу України» забороняють реалізовувати не тільки першоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені у штучних умовах.

Торгівля первоцвітами переслідується органами Національної поліції та Державною екологічною інспекцією і карається штрафом від 1700 грн до 3655 грн.

kyivcity.gov.ua

 

Перейти до спискуВерсiя для друку