Головна  →  Новини  →  5 листопада 2020

Правила пожежної безпеки

Нагадуємо Вам, що характерною рисою сучасного житла є наявність газових комунікацій, великої кількості електричних приладів, засобів побутової хімії.

Все це створює підвищену пожежну небезпеку, особливо при порушенні елементарних правил поводження з відкритим вогнем, побутовими та електронагрівальними приладами.

Пожежі часто виникають від включених у мережу й залишених без догляду побутових електроприладів, а також через неправильну їхню експлуатацію.

Не перевантажуйте електромережу одночасним ввімкненням великої кількості приладів. У жодному разі не застосовуйте замість запобіжників заводського виготовлення саморобні плавкі вставки, так звані "жучки".

Вимикачі й штепсельні розетки ремонтуйте або замінюйте, як тільки виявите їхню несправність.

Забороняється розміщати меблі й інші предмети впритул до електропроводів. Електронагрівальні прилади, такі як праски, чайники, самовари, плитки й ін., встановлюйте на негорючі підставки. Часта причина пожеж у житлових будинках - залишені включеними в електромережу телевізори й радіоприймачі. Ідучи з будинку, не забувайте їх вимкнути.

Основними причинами пожеж у житлових будинках являються:

Необережне поводження з вогнем;

Несправності та неправильна експлуатація приладів опалення;

Порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електропобутових приладів.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки та нагадайте собі основні правила пожежної безпеки в житлових будинках:

Вчасно проводьте ревізію електропроводки, утримуйте в справному стані розетки, вимикачі, рубильники та інші електроприлади.

Виконуйте заходи безпеки при користуванні пічними приладами.

Не перевищуйте норму зберігання горючих рідин (вдома не більше 10 л легкозаймистих та горючих речовин, в індивідуальних гаражах не більше 40 л запасу палива і 10 кг мастила).

Категорично забороняється підвішувати абажури на електричних проводах, заклеювати електропроводку шпалерами, зафарбовувати олійною фарбою, включати в одну розетку одночасно декілька приладів.

Йдучи з будинку, слід вимикати побутову техніку, не залишати включеними електроприлади, що працюють в режимі очікування.

Якщо ви користуєтесь пічним опаленням, то необхідно перед початком, а також протягом усього опалювального сезону очищати димоходи та печі від сажі, біля кожної печі перед топковим отвором на підлозі прибити металевий лист розміром не менше 0,5 на 0,7 м.

Пам’ятайте, що недбало залишений непогашений сірник або недопалок можуть привести до великого лиха. Надійно ховайте від малят сірники, запальнички, не доручайте дітям стежити за включеними в мережу електричними нагрівальними або запаленими газовими приладами. Не залишайте дітей одних у зачинених квартирах. Не захаращуйте проходи і виходи з приміщень.

Пам’ятайте! Тільки суворе дотримання правил пожежної безпеки дозволить надійно захистити вас і ваш будинок від пожежі у осінньо-зимовий період.

За будь-яких надзвичайних ситуаціях телефонуйте за номером 101.

3 2.jpg

 

За інформацією РУ ГУ ДСНС

Перейти до спискуВерсiя для друку