Головна  →  Новини  →  27 жовтня 2020

Долучайтесь до ініціативи "Щедрий Вівторок" — всесвітній день добрих справ

У 2018 році Україна стала 154 країною, котра долучилась до глобальної ініціативи #ЩедрийВівторок. Вже у перший рік проєкту вдалося зібрати 15 мільйонів гривень та долучити до благодійності сотні приватних компаній та громадських організацій. З кожним роком масштаби ініціативи тільки збільшуються.

Що таке #ЩедрийВівторок?

Якщо коротко, це глобальний благодійний рух або Всесвітній день добрих справ. Ініціатива зародилася у Сполучених Штатах та вже традиційно проходить у вівторок після Дня подяки. Цього року #ЩедрийВівторок відбудеться 1 грудня. Головна мета – заохочувати людей до будь-яких форм благодійності. У цей день можна допомагати як матеріально, так і своїм часом або талантом. Варіантів долучитися безліч: благодійні марафони, флешмоби, аукціони та особисті ініціативи.

#ЩедрийВівторок в Україні. З чого все починалось?

Ідея започаткувати #ЩедрийВівторок в Україні належить співзасновниці благодійного фонду Zagoriy Foundation Катерині Загорій. У 2012 році Катерина відвідала Сполучені Штати, де і познайомилася з ініціативою. За її словами в цей день навколо панувала особлива атмосфера, навколо вирували розпродажі. В кожному магазині разом з покупкою пропонували перерахувати 2% чи 10 доларів на благодійність з нагоди Щедрого Вівторка. Після цього Катерина провела ще тиждень в США та постійно натрапляла на різні благодійні активності, приурочені до ініціативи.

Після повернення рішення було остаточним: в Україні також має з’явитися #ЩедрийВівторок! Далі були довготривалі переговори з центральним офісом проєкту. В 2018 році в Україні вперше відбувся #ЩедрийВівторок завдяки Zagoriy Foundation, благодійному фонду «Таблеточки», Українському форуму благодійників та Клубу Добродіїв. У 2018 році франшизу офіційно отримали Український форум благодійників, а у 2019 році її передано Zagoriy Foundation як ідейному та ресурсному натхненнику. З кожним роком проєкт набирає все більших обертів. На рахунку Щедрого Вівторка вже понад 500 впроваджених ініціатив та понад 120 тисяч учасників.

У 2020 році команда Zagoriy Foundation в партнерстві з благодійним фондом «Запорука» вирішила запустити спецпроєкт #ЩедрийВівторокДіти. Його мета – залучати дітей робити добрі справи та розвивати культуру благодійності.

Успішні акції Щедрого Вівторка в Україні

Медіахолдинг «1+1 Медіа» долучився до Щедрого Вівторка у 2018 році та влаштував благодійний ярмарок. За спеціальна валюту «щедрики» можна було придбати сувеніри, іграшки, новорічні прикраси, одяг ведучих та навіть консультацію топ-менеджерів холдингу. Зібрані кошти направили на проєкт «Здійсни мрію», в рамках якого реалізують заповітні мрії маленьких пацієнтів лікарень.

Група компаній «НІКО» (офіційний дистриб’ютор Mitsubishi, Nissan, Fiat, Mazda, Renault, Ford, Citroën, Suzuki) перерахувала частину коштів, зароблених в період кампанії Щедрого Вівторка, на закупку лікарського обладнання для дітей з вадами серця.

 Startup Ukraine — перший освітній центр в Україні, який навчає підприємництву, вирішив долучитись до Щедрого Вівторка та поділитися своїм досвідом. Для трьох найкращих ідей стартапу компанія влаштувала безкоштовний інтенсив START YOUR BUSINESS.

Світові корпорації також активно долучаються до Щедрого Вівторка:

Один з найактивніших учасників ініціативи – компанія PayPal. У цей день платформа PayPal Giving Fund не тільки дає можливість користувачам робити пожертви вибраним організаціям, але й додає до 10% до суми.

В період Щедрого Вівторка Google додає в пошуковику кнопку донейту. Ви можете знайти благодійні організації, які зареєструвалися на платформі, та жертвувати кошти напряму.

У 2017 додаток Tinder створив у цей день хештег #ImAvailable, що означав «я готовий допомагати». Користувачі могли запропонувати будь-яку допомогу: від покупок нужденним до безплатних майстеркласів. За кожного користувача з хештегом Tinder перерахував 100$ на благодійність.

Платформа Amazon пропонує користувачам зробити на Різдво подарунки для дітей, чиї батьки не в змозі придбати іграшки. Для цього достатньо вибрати таку опцію, а додаток Alexa автоматично допасує вашу пожертву до списку бажаних подарунків.

Щедрий Вівторок NOW – відповідь на епідемію COVID-19

В піковий момент локдауну організатори проєкту влаштували додатковий #ЩедрийВівторокNow 5 травня. Його мета – протидіяти коронавірусу та підтримати тих, хто опинився в скрутному становищі внаслідок кризи. В Україні до ініціативи долучилося більше 60 компаній, фондів та організації.

Наприклад, Райффайзен Банк Аваль провели благодійну акцію збору коштів на підтримку Херсонської обласної інфекційної лікарні. Зібрані кошти спрямували на закупівлю засобів індивідуального захисту для медперсоналу лікарні та респіратори. Благодійний фонд «Рідні» закупив засоби індивідуального захисту для лікарів львівських лікарень. Крім того, фонд запустив акцію підтримки «Ти – мій супергерой», де діти малювали лікарів у вигляді супергероїв, які борються зі злодієм-коронавірусом. Благодійний фонд «Квітна» ініціював збір коштів на ремонт 12 апаратів штучної вентиляції легень, які знаходяться в Національному інституті раку.

У благодійній організації “СОС Дитячі Містечка” Україна не забули і про психологічну підтримку та запустили кілька проєктів для родин із дітьми, які опинилися у скруті внаслідок пандемії. Зокрема, безкоштовні онлайн консультації від психологів для матерів та татусів, які самостійно виховують дітей. Всеукраїнський благодійний фонд «Заради тебе» забезпечувала продуктовими наборами найбільш вразливі верстви населення (багатодітні родини та люди похилого віку).

Особливої підтримки потребувала сфера послуг. Ініціатива Save.restaurant повстала, щоб підтримати ресторанний бізнес. Долучатися можна було по-різному: поширювати інформацію, підтримувати заклади фінансово, або ж самим залишати заявку на допомогу.

«Добро має звучати голосно!» — гасло Щедрого Вівторка в Україні. Ми переконані, що про добрі справи не можна мовчати. Адже історії благодійності лише надихають людей долучатися до добрих справ та розвивають культуру благодійності в нашій країні. Дізнатися більше про ініціативу та долучитися до Карти Добра можна на сайті Щедрого Вівторка.

zagoriy.foundation

Перейти до спискуВерсiя для друку