Головна  →  Новини  →  21 жовтня 2020

У музеї Голодомору в Києві проходять екскурсії для незрячих

У рамках проєкту «Дотик на пам’ять» команда Музею Голодомору адаптувала освітнє заняття та екскурсію для незрячих та слабозорих. ​

Вперше в Україні незрячі та слабозорі можуть «побачити» архівні фото, зроблені у 1932 – 1933 роках, прослухати унікальні свідчення очевидців Голодомору, ознайомитись із архівними документами шрифтом Брайля та дослідити територію музею за допомогою тактильних макетів. Також екскурсія включає аудіодескрипції меморіальних об’єктів. 

Протягом 4 місяців музейники навчалися працювати з незрячими, адаптовували музейний продукт та простір разом з експертами у сфері інклюзії та доступності. Наразі адаптовані екскурсія та освітнє заняття вже протестовані і дорослими, і дітьми. 


– Історію Голодомору повинен знати кожен, особливо діти та підлітки, щоб не потрапляти під вплив пропаганди в інтернеті, – поділилася враженнями Людмила, яка з сином Олексієм завітала на пробну екскурсію та освітнє заняття.

Під час освітнього заняття Музей знайомить зі світлинами 1930-х років, допомагає дізнатись історію австрійського інженера Александра Вінербергера та фотографа з Донеччини Марка Залізняка, оглянути тактильні зображення, створені на основі їхній робіт.

Музей знаходить за адресою вул. Лаврська, 3. Замовлення екскурсій за тел.: (044) 254-45-12.


Лекції для співробітників музею, які розробили проєкт, проводили тифлопедагогиня Ольга Свєт та фахівець з питань інклюзії Євген Свєт, а також представниці ГО «Культурні географії» Валерія Карпань і Марина Хрипун. Для того, щоб ділитися набутими знаннями із колегами з інших культурних інституцій, музейна команда запустила вкладку «Доступність» на офіційному сайті музею, а також записала освітні відео для Youtube-каналу.


Окрім того, цьогоріч команда музею адаптувала офіційний сайт відповідно до міжнародних стандартів вебдоступності. Кожен охочий, зокрема люди з інвалідністю та літні люди, матимуть комфортний доступ до інформації про музей, його тему, а також освітні заходи. За необхідності тепер можна буде змінювати кольорову гаму та розмір шрифтів, що полегшить знайомство з інформацією для людей з порушеннями зору. Для незрячих відвідувачів до кожного зображення на сайті додано альтернативний текст та описи історичних фотографій, а усі сторінки та посилання сайту стали доступним для скрінрідерів (програм зчитування з екрану).

vechirniy.kyiv.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку