Головна  →  Новини  →  24 вересня 2020

Сьогодні в тестовому режимі відкриється Музей науки

Музей науки у столиці відкривається в тестовому режимі: що відомо

24 вересня на території ВДНГ у тестовому режимі запрацює Музей науки. Тиждень його відвідуватимуть школярі та родини, а їхні побажання будуть враховані. У жовтні музей планують відкрити для усіх охочих. 



Мета інтерактивного простору – стати місцем, де тисячі українців зроблять перший крок у знайомстві з наукою та дізнаються, як наукові відкриття, формули, фундаментальні дослідження та нові технології пов'язані з нашим повсякденним життям. 

– Ідея створення «Музею науки» не нова, адже Мала академія наук України мріяла про подібний простір вже багато років. Ми почали роздумувати про його створення разом з президентом академії Станіславом Довгим, а згодом до проєкту долучилися команди МАНУ і МОНУ, – розповідає директор МАНУ та керівник Музею науки Оксен Лісовий. – Наша команда вивчала досвід роботи понад 130 музеїв та центрів науки в 40 країнах світу, встановила партнерство з провідними центрами для того, щоб побудувати перший такий музей в Києві. В наших планах експонувати частини експозиції музею в інших містах і, зрештою, створити такі простори по всій країні.

Наука повернулася



«Музей науки» розмістився у павільйоні № 23 «Наука» на території ВДНГ. Ще у 1965 році простір створили для проведення наукових виставок. Із відкриттям музею павільйон поверне свою основну функцію. Ревіталізацію будівлі проводили з турботою про архітектурну спадщину: зберегли мармур, сходи, лінійний малюнок фасаду, а величезну скляну стелю наділили новою функцією. Тепер вона не лише архітектурна окраса, а й повноцінний експонат площею 400 кв. м. Робота стелі залежить від відвідувачів: правильні відповіді на питання тематичних тестів змінюють її колір, розкриваючи тему спектру.



У Музеї Науки буде представлено 7 блоків виставки:


1. «Дивна матерія» – виставка канадського Ontario Science Center, одного з найвідоміших наукових і дослідницьких центрів світу. Розповідає про структуру та властивості матеріалів. Тут дозволено робити все, що допоможе їх дослідити: торкатися, рухати, чавити й бити. І навіть перевіряти на міцність скло, жбурляючи в нього кулю для боулінгу! 
2. «Великі винаходи». Відвідувачі зможуть власноруч зібрати міст Леонардо Да Вінчі, запустити блискавки в котушці Тесли, дослідити, як із піску створюють мікрочипи. А на прикладі експонату інноваційного партнера «Музею науки», компанії Visa, побачити, який шлях за секунду долають більше шістдесяти тисяч транзакцій по всьому світу.
3. Виставка «Людина» розповідає, як побудований організм людини. Одним з експонатів виставки є інтерактивний стіл з 3D-моделлю людського тіла, привезений зі Швеції. 
4. Виставка «Акустика» розповідає про природу створення звуків. Тут навіть можна буде побачити власний голос! 
5. Виставка «Оптика»: відвідувачі зможуть спробувати розгадати оптичну ілюзію, яку спеціально для «Музею науки» створив професор Техаського університету Девід Новік. Він часто викладає у себе в Твіттері зображення з оптичними ілюзіями, які широко розходяться соцмережею: людям здається, що об’єкти на них іншого забарвлення, ніж є насправді. А також доторкнутися до 60-кілограмового кристала, створити вулкан в інтерактивній пісочниці. 
6. У виставці «Астрономія» можна буде відправитись у космічну подорож з технологією 360.
7. У виставці «Українські вчені» кожен відвідувач зможе дізнатися цікаві факти про відомих українських науковців. Наприклад, фізика Івана Пулюя, який став першопрохідцем у дослідженні рентгенівських променів, та Данила Заболотного, рятівника Індії від холери.

Виставки «Великі винаходи», «Людина», «Акустика» та «Оптика» розроблені спеціально для «Музею науки» польською компанією Strong Interactions, команда якої працювала над створенням знаменитого Центру науки «Коперник» у Варшаві.




Відвідини з користю

Основним наповненням «Музею науки» організатори називають не експонати, а освітні програми для відвідувачів різного віку: від турів для вчителів та захопливих наукових шоу до відкритих лекцій та навчальних програм для родин. Освітня програма музею оновлюватиметься кожні два місяці. Також після відвідування простору можна буде записатися до наукових гуртків, секцій і студій, а згодом і до лабораторій, дослідницьких експедицій та навіть проєктів CERN, ANL, NASA, з якими співпрацює МАНУ. Лише упродовж літа 2020 року учні МАНУ вибороли 65 міжнародних нагород на конкурсах винахідників. Відкриваючи «Музей науки», організатори хочуть вибудувати неперервну вертикаль від першого здивування та зацікавлення до самореалізації в науковій галузі й власних відкриттів.

vechirniy.kyiv.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку