Головна  →  Новини  →  11 серпня 2020

Міністр роз’яснив як правильно утилізувати використані маски та рукавички у домогосподарствах

Про це Роман Абрамовський повідомив під час спільного онлайн брифінгу з Міністром охорони здоров'я Максимом Степановим.   

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України наголосив, що для початку слід відрізняти медичні відходи від побутових.

«Відходи, які формуються в медичних закладах, потрапляють на утилізацію виключно до ліцензованих переробних підприємств, які чітко контролює Міністерство. Такі відходи утилізуються за певною програмою і не становлять після цього загрози для громадян. Однак, до Міністерства приходить багато запитів щодо того, як поводитися з використаними масками та рукавичками в домогосподарствах». 

За словами Романа Абрамовського, більшість європейських країн розробили рекомендації щодо поводження з такими відходами. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України також дійшло висновку, що у даному питанні ефективнішими стануть не адміністративно-регуляторні заходи, а досить прості у виконанні рекомендації.

«Ми вивчили європейський досвід та прийняли рішення не регулювати адміністративно це питання, а розробити рекомендації щодо утилізації використаних рукавичок та масок у домогосподарствах. Зокрема, ми рекомендуємо такі відходи складати в пакет, щільно його зав’язувати і витримати в домашніх умовах не менше 72 годин». 

Якщо ж маска і рукавички від інфікованої людини, яка перебуває вдома на самоізоляції, то для впевненості, що вірус не пошириться, необхідно додати ще 2 пакети і щільно зав’язати. Тримати також 72 години, а після цього їх можна викинути у загальний контейнер муніципальних відходів.  

«Це європейський досвід, який себе зарекомендував. Наприклад, аналогічні рекомендації діють у Великобританії: необхідно щільно зав’язати використані маску та рукавички в пакет, потім ще в один маркований пакет і в будь якому місці витримати не менше 72 годин», - розповів Міністр. 

Роман Абрамовський також наголосив, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України задля збереження навколишнього середовища рекомендує використовувати за можливістю багаторазові захисні маски.

menr.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку