Головна  →  Новини  →  3 серпня 2020

В Оболонській райдержадміністрації допомагають учасникам «Громадського бюджету»

В Оболонському районі в цьому році активно реалізовується п’ять проєктів Громадського бюджету від одного автора. «Вечірній Київ» дізнався, що це за проєкти і який досвід їх ініціатора буде корисний для містян, які прагнуть втілити власні ідеї та докласти зусиль для змін на краще в рідному Києві.

- Я вже чотири роки беру участь у проєкті «Громадський бюджет» для того, щоби крок за кроком змінити ситуацію з благоустроєм та комфортом у мікрорайоні, в якому проживаю, - говорить Дмитро Рубан. – Нашому мікрорайону не вистачає облаштованих комфортних зон відпочинку, тому використовуючи ініціативу «Громадський бюджет», намагаємося покращити цю ситуацію.

На фото: Дмитро Рубан

Завдяки міській програмі «Громадський бюджет» на трьох локаціях по вулицях Озерній та Героїв Дніпра - вдалося перетворити занедбані території у впорядковані сквери, а ще на двох локаціях незабаром будуть створені ігрові зони для малечі з сучасними майданчиками розваг.

На Оболоні, через її піщані грунти, дуже важко виростити дерева, кущі, доглядати за газонами. Тому основну увагу приділив саме побудові системи поливу зелених зон,  оскільки зелені насадження, посаджені тут раніше, доводилося поливати вручну. Отож, окрім основних атрибутів скверу – мощених доріжок, лавок, дерев, клумб запускаємо зараз і систему автономного поливу.

Я, як автор, прагнутиму й надалі системно працювати над поліпшенням громадського середовища на Оболоні. Наприклад, на наступний рік, для того, аби завершити створення  першої черги великої прогулянкової зони вздовж вулиці Озерної, спробую втілити ініційований мешканцями сусідніх будинків, проект мощення фігурною плиткою пішохідного тротуару. Таким чином, ми матимемо тут завершену зону відпочинку.

- Чи важко нині збирати голоси підтримки за втілення ідей?

- Важко, бо кількість авторів «Громадського бюджету» щороку збільшується. Але, маючи вже досвід, я розумію, скільки голосів зможу зібрати під конкретну ініціативу, які потреби мають мешканці того чи іншого кварталу, що їм більше до душі, і скільки це може реально коштувати. Тому й роблю проєкти поетапно.

В Оболонській райдержадміністрації готові допомагати учасникам «Громадського бюджету». Про це сказав голова району Кирило Фесик.

- Район допомагатиме надати статус скверу тим локаціям, де автори вже втілили свої ідеї, де вже видно, що це не просто прибудинкова територія, а опоряджена, озеленена  зона відпочинку, - говорить Кирило Фесик. – Потім КП УЗН Оболонського району зможе прийняти їх на баланс і, відповідно, доглядати, озеленювати за всіма правилами.

На фото: Кирило Фесик

В нинішньому році в районі дуже велика динаміка впровадження проєктів «Громадського бюджету», зараз реалізуються десятки ініціатив. Оболонці стали значно активнішими у поданні пропозицій та їх підтримці. Нині ми подивилися п’ять місць, які, по суті, стали зеленими оазами та місцями дитячих розваг серед щільної житлової забудови. Тобто, район стає комфортнішим для проживання людей силами тих таки небайдужих людей, та за допомогою бюджету міста через «Громадський бюджет».   

Фото Бориса КОРПУСЕНКА, відео Марії ЛИСЕНКО "Вечірній Київ"

 vechirniy.kyiv.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку