Головна  →  Новини  →  6 травня 2020

Кабінет Міністрів України затвердив порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2020 року № 321 затверджено порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів.

Зазначений порядок визначає механізм зарахування платниками коштів на єдиний рахунок, перерахування коштів з єдиного рахунку на бюджетні рахунки та повернення (врахування) помилково та/або надміру зарахованих коштів.

Як відомо, єдиний рахунок – це рахунок, відкритий в Казначействі на ім'я ДПС, який може використовуватися платником для сплати податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС.

Так, через єдиний рахунок можна сплачувати:

- податок на прибуток підприємств;

- податок на доходи фізичних осіб;

- єдиний соціальний внесок;

- єдиний податок;

- рентну плату;

- інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на ДПС.

Однак, єдиний рахунок не можна буде використати для сплати ПДВ, акцизного податку з пального та спирту, сплати частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їх об'єднаннями.

Єдиний рахунок відкриватиметься у Казначействі. Для того, щоб перейти на нього, потрібно буде повідомити ДПС в електронній формі через Електронний кабінет.

ДПС буде щодня формувати реєстри платників податків і надсилати Казначейству. Казначейство на основі отриманих реєстрів розподілятиме кошти між бюджетами і фондами.

Платники податків зможуть в Електронному кабінеті ознайомитися з реєстром, який сформувала ДПС за його платежем, та самостійно визначити напрямок використання сум помилково або надміру сплачених ними коштів.

Для платників, які користуватимуться єдиним рахунком, обов'язок зі сплати податків і зборів вважатиметься виконаним з моменту внесення коштів на єдиний рахунок. Всі платежі (ЄСВ, до Пенсійного фонду і т.д.) можна вносити однією сумою.

Використовувати рахунок можна буде вже на наступний робочий день після подання заявки. Припинити його використання - не раніше 1 січня наступного року.

Довідково: функціонування єдиного рахунку запроваджено Законом України від 04.10.2019 № 190-IX«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»,  який набуде чинності 1 січня 2021 року.

Перейти до спискуВерсiя для друку