Головна  →  Новини  →  14 жовтня 2013

Віталій Мохорєв: «У столиці є потреба створення дитячого хоспісу»

Відсутність у столиці хоспісу для дітей є окремою, болючою проблемою організації надання паліативної та хоспісної допомоги. Таких закладів в Україні взагалі немає. Про це заявив директор Департаменту охорони здоров’я Віталій Мохорєв під час робочої наради під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Костянтина Грищенко у Київському міському онкологічному диспансері.

«Надання паліативної допомоги дітям – цілком спеціальна сфера. І специфіка, яка існує у її принципах потребує окремого підходу та ресурсів. Реформа медичної галузі, яка впроваджується сьогодні у Києві, передбачає цілком конкретні заходи розвитку паліативної служби. У рамках реалізації пілотного проекту щодо реформування столичної системи охорони здоров’я фахівці Департаменту охорони здоров’я здійснюють експертну оцінку потенціалу міських лікарень. За попередніми висновками створення дитячого центру хоспісної та паліативної допомоги планується на базі одного з корпусів Київської міської клінічної лікарні № 14» – зазначив Віталій Мохорєв.

Щодо вирішення проблеми хоспісів в масштабах країни, то як повідомив Костянтин Грищенко, рівень забезпеченості ліжками паліативної допомоги в Україні становить лише 25% від стандартів Всесвітньої організації охорони здоров’я. Тому Уряд бачить своїм завданням збільшити кількість хоспісів протягом найближчих трьох років як мінімум удвічі.

«На жаль, впродовж останніх десятиліть швидкими темпами в світі зростає кількість людей з обмеженим прогнозом життя, які страждають через невиліковні захворювання та потребують паліативної допомоги, тривалого медико-соціального догляду, адекватного знеболення, морально-психологічної та духовної підтримки. Україна не є виключення в цьому негативному тренді. Рівень паліативної та хоспісної допомоги – це той напрямок діяльності органів охорони здоров’я та соціальної опіки, за яким в сьогоднішньому світі оцінюють цивілізованість держави та гуманність суспільства взагалі», – сказав Костянтин Грищенко після відвідання хоспісу.

Віце-прем’єр висловив переконання, що Україна обрала курс на повну інтеграцію до Європейського Союзу, а тому цінності та стандарти ЄС стають обов’язковими і в нашій державі.

«Шлях до розвитку допомоги тим, хто цього потребує, неминучий і потрібен для нашої держави. Протягом останніх років в Україні створюється і розвивається система паліативної та хоспісної допомоги. Збільшуються потужності стаціонарних установ паліативної та хоспісної допомоги. Але рівень забезпеченості ліжками становить лише 25% від стандартів Всесвітньої організації охорони здоров’я. Тому Уряд бачить своїм завданням збільшити кількість хоспісів протягом найближчих трьох років як мінімум удвічі. Думаю, це посильне завдання, якщо в цей процес включатися Міністерство охорони здоров’я, керівники регіонів, громадських організацій», – наголосив Віце-прем’єр-міністр

Він також наголосив, що для реалізації цих завдань також необхідне реформування нормативної бази, яка відстає від прийнятих в ЄС підходів, вдосконалення системи підготовки лікарів, молодших медичних спеціалістів, соціальних робітників та волонтерів.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку