Головна  →  Оголошення  →  28 квітня 2020

Програма фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Києві

З метою зменшення негативного впливу на малий та середній бізнес на період карантину на території місті Києва, міська влада відновлює співпрацю з Фондом розвитку підприємництва (колишнім Німецько-українським фондом).

Завдяки чому  підприємці  міста Києва зможуть отримувати фінансування на реалізацію своїх інвестиційних проектів на досить доступних умовах на рівні 13 % річних.

В свою чергу Київською міською владою на фінансово-кредитну підтримку в міському бюджеті у 2020 році передбачено 7 млн грн.

За рахунок цих коштів для київських підприємців компенсуватиметься 50 % номінальної відсоткової ставки, що встановлюється кредитним договором.

Тож,  завдяки такій співпраці для кінцевого позичальника відсоткова ставка становитиме 6,5 %.

Ще одною перевагою взаємодії з Фондом розвитку підприємництва є мінімізація ризиків, пов’язаних з нестабільністю банківської системи. Фонд забезпечує відбір та моніторинг банків-партнерів, які спеціалізуються на обслуговуванні малих та середніх підприємств, мають надійний та стабільний фінансовий стан.

На сьогодні банками-партнерами Фонду розвитку підприємництва є:

- ПАТ «ПроКредит Банк»;

- ПАТ «Укргазбанк»;

- ПАТ «Ощадбанк;

- ПАТ «КредитВест Банк»;

- ПАТ «Кредобанк».

Ми розробили ефективний механізм, який є максимально прозорим, унеможливлюватиме корупційні ризики, а процедура отримання фінансово-кредитної підтримки  простою та займати у підприємців мінімум часу.

Рішенням Київської міської ради від 21.09.2017 № 46/3053 (у редакції рішення Київської міської ради від 12.11.2019 № 60/7633) схвалено Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та  середнього підприємництва у місті Києві.

Позичальниками можуть бути суб’єкти господарювання – резиденти України, що зареєстровані в місті Києві,  виробничі потужності яких розміщені повністю або частково на території міста Києва або Київської області та які підпадають під визначення суб’єктів малого або середнього підприємництва згідно з положеннями Господарського кодексу України, зокрема:

Суб’єкти малого підприємництва – середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро

Суб’єкти середнього підприємства – середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) становить від 50 до 250 осіб та річний дохід становить суму від 10 до 50 мільйонів євро.

Сума кредиту не може перевищувати суму в національній валюті, еквівалентну 600 000 євро.

Максимальний строк надання фінансово-кредитної підтримки не може перевищувати 6 років.

Суб’єкти господарювання повинні розуміти, що надання фінансово-кредитної підтримки здійснюватиметься за чітко визначеними критеріями кредитного проекту.

Критерій 1. Реєстрація та розміщення виробничих потужностей.

Позичальник зареєстрований в місті Києві, виробничі потужності повністю або частково розміщені на території міста Києва або Київської області.

Критерій 2. Вид діяльності згідно з КВЕД 2010.

Всі види діяльності (переробна промисловість, торгівля, готельно-ресторанний бізнес, будівництво, телекомунікації, тощо), окрім: виробництва алкоголю, тютюнових виробів, вибухових речовин, зброї, фінансової та страхової діяльності,  програмування, азартних ігор, тощо.

Критерій 3. Цільове призначення кредитів, у рамках напрямів основної діяльності позичальника  відповідно до КВЕД 2010.

  • Придбання устаткування, обладнання та інших основних засобів виробничого призначення.
  • Модернізація технологічного процесу виробництва або основних засобів (машин, обладнання тощо) для розширення діючого або створення нового виробництва, зниження собівартості;
  • Придбання, будівництво або реконструкцію приміщень, необхідних для розширення діючого або створення нового виробництва.
  • Впровадження енергозберігаючих проектів та проектів, спрямованих на  зменшення енергозатрат.
  • Впровадження «зелених  технологій» виробництва.
  • Поповнення обігових коштів (кредит тільки за кошти банків-партнерів).

Критерій 4.Власнийвнесокпозичальника.

Позичальник зобов’язаний профінансувати не менше 20 % вартості об’єкту кредитування. 

Процедуру отримання фінансово-кредитної підтримки максимально спрощено.  Для її отримання підприємець:

1. Вивчає критерії, визначені рішенням Київської міської ради від 21.09.2017 № 46/3053 «Про затвердження Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Києві» (у редакції рішення Київської міської ради від 12.11.2019 № 60/7633).

2. Подає до банку-партнера свій кредитний проєкт.

3. У разі відповідності вимогам банку щодо кредитування та визначеним критеріям отримує фінансово-кредитну підтримку від міської влади.

Програма фінансово-кредитної підтримки суб'єктів малого та середнього підприємництва у м. Києві, затверджена рішенням Київської міської ради від 21.09.2017 № 46/3053 (зі змінам від 12.11.2019 № 60/7633)

Рішення Київської міської ради від 12.11.2019 № 60/7633 "Про внесення змін до Положення про фінансово-кредитну підтримку суб'єктів малого та середнього підприємництва у місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради від 21.09.2017 № 46/3053

kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку