Головна  →  Новини  →  4 березня 2020

Звіт про роботу служби у справах дітей та сім’ї за 2019 рік

Службою у справах дітей та сім’ї протягом 2019 року здійснювались заходи, щодо захисту прав та інтересів дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На профілактичному обліку Служби перебуває 137 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Працівниками Служби, спільно з сектором ювенальної превенції відділу превенції у справах дітей Оболонського районного управління поліції Національної поліції України в місті Києві та іншими структурними підрозділами Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, проводилась профілактично-виховна робота з батьками, щодо забезпечення їх дітей належними умовами проживання, виховання та розвитку.

 

Відносно батьків, які злісно ухилялись від виконання своїх батьківських обов’язків, підготовлені позовні заяви до суду про позбавлення батьківських прав. Протягом 2019 року до Оболонського районного суду міста Києва було подано 12 таких позовних заяв, 8  заяв задоволено, 4 перебувають на розгляді.

Крім того, протягом 2019 року працівники Служби взяли участь у розгляді516 судових справ з питань захисту прав та інтересів дітей.

Службою у справах дітей та сім’ї організовано та проведено 25засідань Комісії з питань захисту прав дитини, під час яких було розглянуто840 питання щодо захисту законних прав та інтересів дітей.

Згідно внесених змін до законодавства України, щодо порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, рішення органу опіки та піклування є обов’язковим до виконання. Невиконання прийнятого рішення тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

На обліку служби у справах дітей перебуває 272 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 91,2% забезпечені сімейними формами виховання, 22 дитини усиновлено.

В районі функціонує 5 прийомних сімей, в яких виховується 6 дітей та дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2019 року з дитячого будинку вибуло 2 дітей у зв’язку з досягненням ними віку повноліття. Натомість влаштовано 4.

Прийомні сім'ї

 

Дитячій будинок сімейного типу

 

 

Відповідно до міської програми “Діти.Сім'я.Столиця”, на 2019 рік були виділені кошти в сумі 16000 грн., на які закуплено необхідний посуд, замінено килимові покриття та гардини, посуд та дрібну побутову техніку.

Прийомні батьки та мати-вихователька докладають максимум зусиль для забезпечення дітей усім необхідним для їх проживання, виховання та підготовку до самостійного життя.

В липні місяці 2019 року відбувся спортивно-розважальний соціальний захід «Київ – місто щасливих родин» для Київських сімей з дітьми з нагоди відзначення Українського дня родини.

Основною родзинкою заходу стало масштабне ЛЕГОбудівництво, під час якого родинні команди із усіх районів Києва спільно побудували гігантську скульптуру – Символ Києва і надпис «Місто щасливих родин». Всього на будівництві було задіяно більше 40 тисяч деталей Лего.

 

Для відпочинку учасників був створений спеціальний простір, в рамках якого кожен зміг взяти участь у різних іграх у складі команди своєї родини.

Завершився захід загальною фотосесією на фоні складеної скульптури та отриманням подарунків.


 

Взаємодія з правоохоронними органами :

Протягом 2019 року службою у справах дітей та сім’ї спільно з правоохоронними органами, центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, проведено 24 рейди “Діти вулиці”, під час яких з сімей було вилучено 7 дітей, яким існувала загроза життю та здоров’ю.

З батьками були проведені профілактично-виховні бесіди та попереджено про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов'язків.

У разі, коли проведена робота не дає позитивних результатів, службою у справах дітей та сім’ї, порушується клопотання перед органами внутрішніх справ, про притягнення цих батьків до адміністративної відповідальності за ст.184 КпАП.

Так, за 2019 рік до сектору ювенальної привенції відділу привенції поліції у справах дітей Оболонського районного управління поліції Національної поліції України в місті Києві було направлено33 таких клопотань. З них: 22 задоволено, з іншими батьками проводиться відповідна профілактично-виховна робота.

 

За інформацією Служби

Перейти до спискуВерсiя для друку