Головна  →  Новини  →  4 лютого 2020

Інформація про підсумки організації цивільного захисту Оболонського району міста Києва за 2019 рік

Робота Оболонської районної ланки територіальної підсистеми міста Києва єдиної державної системи цивільного захисту в 2019 році була організована відповідно державних керівних документів та розпоряджень виконавчого органу (Київської міської ради) Київської міської державної адміністрації та розпоряджень Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації.

Основним плануючим та організуючим документом цієї роботи був План основних заходів цивільного захисту Оболонського району міста Києва на 2019 рік, який включав в себе основні розділи:

- заходи щодо удосконалення Оболонської районної ланки територіальної підсистеми м. Києва єдиної державної системи цивільного захисту;

- заходи із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та зменшення ризику їх виникнення;

- здійснення комплексу організаційних і практичних заходів щодо запобігання: виникненню пожеж у лісах та лісопаркових територіях протягом пожежонебезпечного періоду; нещасним випадкам з людьми на водних об'єктах; надзвичайним ситуаціям, пов'язаним з перевезенням небезпечних вантажів автомобільним та залізничним транспортом;

- заходи щодо підготовки та визначення стану готовності органів управління, сил та засобів Оболонської районної ланки територіальної підсистеми м.Києва єдиної державної системи цивільного захисту;

-  заходи щодо державного нагляду та контролю у сфері техногенної та пожежної безпеки;

- заходи щодо підготовки керівного складу та фахівців, діяльність яких пов'язана з організацією та здійсненням заходів з питань цивільного захисту, та населення діям у надзвичайних ситуаціях.

Для удосконалення Оболонської районної ланки територіальної підсистеми м. Києва єдиної державної системи цивільного захисту було відпрацьовано 13 проєктів розпоряджень Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації.

Для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та зменшення ризику їх виникнення:

- здійснювався контроль за утриманням та станом готовності захисних споруд цивільного захисту, що розташовані на території Оболонського району;

- організовувалось проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту, споруд подвійного призначення та найпростіших укритів;

- проводилось визначення наявності заглиблених та підвальних приміщень, які можливо використовувати, як найпростіші захисні споруди цивільного захисту;

-  організовувалися засідання комісії з питань ТЕБ та НС Оболонського району, згідно Плану її роботи на 2019 рік та позапланові з метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

Всього було проведено 8 засідань комісії, а саме:

  1. Про стан готовності органів управління Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, установ та організацій Оболонського району до дій в осіннньо-зимовий період 2019-2020 років.
  2. Про вжиття заходів запобігання виникненню надзвичайної ситуації соціального характеру у зв‘язку з можливим зупиненням харчування у комунальних закладах загальної середньої освіти Оболонського району м.Києва у 2019 році.
  3. Про готовність місць масового відпочинку населення на водних об‘єктах району та рятувальних станцій (постів) на воді до купального сезону 2019 року.
  4. Про підведення підсумків проведення технічної інвентаризації та утримання в готовності до використання за призначенням захисних споруд цивільного захисту, споруд подвійного призначення та найпростіших укритів усіх форм власності для забезпечення захисту населення району та розповсюдження досвіду щодо їх використання в мирний час.
  5. Про виконання протипожежних заходів в КП «Святошинського ЛПГ» та ЛПГ Оболонського району.
  6. Про заходи щодо посилення протипожежного стану у житлово-комунальних установах, закладах освіти, торгівлі, культури, оздоровчо-лікувальних закладах, в готелях, закладах відпочинку та закладах соціального захисту населення в Оболонському районі.
  7. Про стан впровадження на потенційно небезпечних, хімічно-небезпечних об‘єктах, об‘єктах з покрівлями великої площі, систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення.
  8. Про вжиття заходів запобігання виникненню надзвичайної ситуації соціального характеру у зв‘язку з можливим зупиненням харчування у комунальних закладах загальної середньої освіти Оболонського району м.Києва у 2019-2020 році.

Відпрацьовані плани реагування та зібрана довідкова інформація щодо сил та засобів, які можуть бути задіяні під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, а також відпрацьовувались пам’ятки щодо дій населення в зоні надзвичайних ситуацій, які розміщувались на дошках оголошень обслуговуючих дільниць. На сайті Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації постійно розміщується інформація населенню про заходи безпеки та дії у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Розміщення матеріалів на сайті планувався відповідно сезонних та інших можливих загроз.

Основним заходом щодо підготовки та визначення стану готовності органів управління, сил та засобів Оболонської районної ланки територіальної підсистеми м. Києва єдиної державної системи цивільного захисту є навчання.

План комплектування з навчання керівного складу та фахівців, діяльність яких пов'язана з організацією та здійсненням заходів з питань ЦЗ у 2019 році виконано на 101 %.

Особи, які здійснюють заходи щодо запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків навчались в НМЦ ЦЗ та БЖД м. Києва, по плану – 279 осіб, пройшло навчання  281. 

Виконуючи План основних заходів цивільного захисту Оболонського району на 2019 рік проведено 5 навчально-методичних занять з працівниками цивільного захисту об’єктів господарювання району, на яких було розглянуто основні питання цивільного захисту щодо планування заходів по реагуванню на виникнення надзвичайних ситуацій, заходів по евакуації працівників підприємств та населення району.

14 листопада 2019 року продовжили практику організації виїзних навчально-методичних занять. Під час проведення спеціального об’єктового навчання на ПрАТ «Оболонь» досвід організації навчань отримали 54 посадові особи з питань цивільного захисту підприємств, установ та організацій Оболонського району.

Протягом минулого року всі спеціалізовані служби Оболонського району, в склад яких входять непрофесійні формування комунальних підприємств та тих, що мають категорію цивільного захисту провели спеціальні об’єктові тренування.

В травні 2019 року під час перевірки Головним Управлінням ДСНС у м.Києві було проведено перевірку керівного складу та сил цивільного захисту району по ввідній «Вибух в житловому будинку».

На жаль, в 2019 році були й надзвичайні події:

- замінування закладів охорони здоров’я та торгівлі;

- загибель людей від пожеж;

- виявлення вибухових предметів та боєприпасів Другої світової війни;

- розпилення невідомих хімічних речовин в закладах освіти;

- вибух автомобіля на Г. Сталінграда, 24-а та інше.

В минулому році приділили увагу аварійним деревам, які загрожують своїм падінням на трамваї маршруту 12 та 17, коли вони рухаються в лісі. Це відстань від площі Шевченка до Пущі-Водиці.

Під керівництвом першого заступника голови адміністрації Сагайдак Людмили Григорівни було проведено спільну нараду з КП «Київпастранс», КП «Святошинське ЛПГ» та Радіологічного диспансера щодо організації безпеки руху трамваїв по дільниці в лісі. Спільно з лісничими та керівництвом КП «Київпастранс» провели комісійне обстеження та організували санітарне видалення дерев, але Радіологічний диспансер та Святошинське лісопаркове господарство до кінця питання не вирішили, тому робота в цьому напрямку продовжується, а взагалі ця робота повинна бути постійною.

Особлива увага в 2019 році приділялась пожежонебезпеці, як в житловому фонді, так і в екологічних системах.

 

За інформацією відділу з питань цивільного захисту

Перейти до спискуВерсiя для друку