Головна  →  Новини  →  4 листопада 2019

Імунітет потрібно підтримувати в хорошій формі, для цього необхідно дотримуватися ряду простих правил

Імунітет (лат. вільний, захищений) — це сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися з чужорідними чинниками: бактеріями, вірусами, сторонніми тілами тощо. У вузькому значенні – несприйнятливість організму до інфекційних та неінфекційних агентів та речовин: бактерій, вірусів та інших продуктів, які чужі для організму. Загалом — здатність організму підтримувати нормальне функціонування під впливом зовнішніх факторів. Розрізняють вроджений і набутий імунітет. Вроджений імунітет передається спадково, як і інші генетичні ознаки. Набутий імунітет (може бути активно або пасивно набутим) виникає внаслідок перенесеної хвороби або вакцинації і спадково не передається.

Несприятлива екологія, нездоровий спосіб життя, стреси та інші неприємні фактори призводять до того, що навіть сильний імунітет з часом стає більш вразливим. Крім того, мікробам, вірусам і бактеріям, які ми так ретельно виганяємо зі свого життя, нічого іншого не залишається, як мутувати, пристосовуючись до нових умов і нових ліків. Тому замість того, щоб думати, який арсенал ліків закупити перед початком сезону простудних епідемій, краще подумати про те, як підвищити опірність організму.

На жаль, у більшості жителів великих міст імунітет ослаблений через погану екологію, неправильне харчування, малу рухливість і нестачу свіжого повітря. Імунітет також може знижуватися в сезонні загострення захворювань. Через зниження захисних функцій нашого організму ми починаємо частіше хворіти, довше одужувати, починається хронічна втома. Питання «як підвищити імунітет?» стає особливо актуальним.

Свій імунітет можна і потрібно підтримувати в хорошій формі. Для цього необхідно дотримуватися ряду простих правил:

Частіше бувати на свіжому повітрі, здійснювати прогулянки в лісі або в парку.
Звичайно, у великому мегаполісі важко знайти місце далеко від галасливих автомобілів і брудних вулиць, але якщо задатися метою, можна виявити оазиси хорошої екології навіть у дуже загазованому місті.

Стежити за своїм раціоном— свіжі фрукти та овочі, а також каші повинні постійно бути присутніми в меню. Також важливо не переїдати, зменшити кількість жирної, борошняної і смаженої їжі. Приймати їжу слід 3-5 разів на день, невеликими порціями, обов'язково снідаючи.

Займатися фізичними навантаженнями.
Почати можна з легкої ранкової гімнастики, поступово переміщуючись у бік більш інтенсивних навантажень. Чудово було б привчити себе до ранкових пробіжок на свіжому повітрі.

Ворог всього нашого організму — це стрес.
Тому необхідно намагатися зберігати максимально позитивний настрій, більше думати про хороше, частіше посміхатися. Психологи впевнені, що оптимізм — краща профілактика будь-якого захворювання!

Хороший сон.
Постійне недосипання призводить до збою роботи організму в цілому, тому варто раніше ввечері встати з-за телевізора або комп’ютера і вчасно лягти спати. Здоровий сон — запорука не лише гарного самопочуття, але й гарного настрою, продуктивної роботи і більш цікавого та різноманітного відпочинку.

Вакцинація - це ще один дієвий спосіб зберегти здоров’я і не дозволити хворобам підривати імунітет. Від сезонних хвороб теж є вакцини.

Сьогодні щеплення є єдиним достовірним способом, який може запобігти захворюванню на грип. На жаль, вакцинація не забезпечує захисту від інших респіраторних інфекцій (таких як риновірус, аденовірус тощо), але саме грип є найбільш небезпечним з цієї групи. Саме тому особливо важливо зробити щеплення пацієнтам із групи ризику: дітям до трьох років, вагітним, літнім людям та пацієнтам з хронічними захворюваннями. Тож замість того, щоб витрачати кошти на ліки з сумнівною ефективністю, краще витратити їх на щеплення від грипу.

 

За інформацією Міського центру громадського здоров'я

Перейти до спискуВерсiя для друку