Головна  →  Новини  →  15 жовтня 2019

Безвіз відкрив нам двері до ЄС, а інтегроване управління кордонами зробить прохід через ці двері більш зручним, – Дмитро Кулеба

«У нещодавно  ухваленій Програмі дій Уряду ми зазначили, що Уряд забезпечить громадянам і бізнесу можливість повноцінного користування перевагами свободи руху людей, товарів, послуг та капіталу між Україною та ЄС. Безвіз відкрив нам двері до Європейського Союзу. А запровадження інтегрованого управління кордонами зробить прохід через ці двері більш зручним та безпечним - як для наших громадян, так і для іноземних туристів та товарів», – заявив Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, голова Міжвідомчої робочої групи з питань інтегрованого управління кордонами Дмитро Кулеба на першому засіданні оновленої групи.

Він підкреслив, що інтегроване управління кордонами (ІУК) – це ефективний інструмент розбудови кордону як простору можливостей для вільних подорожей, а не бар’єра, що гальмує контакти між суспільствами та країнами. ІУК сприяє активному  реформуванню українського кордону, оскільки інфраструктура та  моделі управління на ньому застаріли і не відповідають сучасному рівню відносин між Україною та сусідніми країнами. Адже сьогодні громадяни України активно подорожують в ЄС, працюють та навчаються там, а Україна стає все більш привабливою для туристів з сусідніх країн.

Стратегія інтегрованого управління кордонами на період до 2025 року була ухвалена минулим складом Уряду, наразі ж потрібно узгодити і затвердити План заходів на 2020 – 2022 роки задля її реалізації (Стратегія розрахована на два етапи по три роки).

Україна реалізує послідовну євроінтеграційну політику, спрямовану на подальший розвиток контактів між людьми та економічних зв’язків із сусідами, зазначив Віце-прем’єр-міністр. ІУК впроваджується заради людей та розвитку вітчизняного бізнесу.  Перетин кордону має стати простою та швидкою справою для доброчесних мандрівників і підприємців, давати можливості для розвитку всіх видів туризму, ділових і культурних зв’язків, сприяти інтеграції України до європейського простору.

Шлях до побудови такого кордону – в якісному аналізі процесів управління кордонами, підтримці суспільного запиту на реформування кордону, публічній співпраці з органами влади сусідніх країн. ІУК передбачає взаємодію великої кількості інституцій та держав, спільний контроль, можливість зменшити час перетину кордону та протидіяти корупції. Одним із компонентів ІУК є спільний контроль, який проводять прикордонні та митні органи сусідніх держав одночасно, що економить час на перетин відповідно до міжнародних принципів «єдиного вікна», «єдиної зупинки», вибіркової перевірки транспортних засобів та товарів. Окрім пришвидшення процедури на 15-20%, спільний контроль дозволяє ефективніше використовувати матеріальні ресурси, адже потребує менше приміщень та техніки.

Дмитро Кулеба поставив завдання членам групи прискорити погодження проекту Плану, оскільки до 24 жовтня він має бути винесений на розгляд Уряду. «Ми працюємо на результат. Наші громадяни мають якнайшвидше відчути на собі, що таке європейські стандарти управління кордонами. Давайте користуватися на цьому шляху філософією амбітного реалізму: маємо амбітні цілі, але обираємо реалістичні шляхи для їхнього якнайшвидшого досягнення», – зауважив Віце-прем’єр-міністр.

На засіданні також затвердили оновлений персональний склад Міжвідомчої групи та внесли зміни до документів у зв’язку зі зміною назв низки міністерств і відомств. Група також погодилася із пропозицією Дмитра Кулеби доповнити склад Міжвідомчої робочої групи представниками Верховної Ради, а саме Комітету з інтеграції України до ЄС та Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

eu-ua.org

Перейти до спискуВерсiя для друку