Головна  →  Новини  →  30 вересня 2019

Пожежна безпека у побуті та правила користування електроприладами

На жаль, у житлових будинках пожежі виникають значно частіше, ніж у громадських або виробничих будівлях. Їх аналіз свідчить, що значна частка займань виникає через порушення правил пожежної безпеки і несправність електрообігрівачів, електропроводки та електропобутових приладів.

Варто зазначити, що із настанням холодів громадяни активно починають користуватися електрообігрівачами, але нехтування правилами їх експлуатації може призвести до непоправного. Електрика і електроприлади стрімко увійшли в сучасне життя. З кожним днем збільшується їх асортимент, без них важко уявити побут. Щоб користування ними було лише комфортне та корисне, варто дотримуватися заходів і правил пожежної безпеки.

Насамперед:

- забороняється залишати включені прилади без нагляду, включати одночасно в одну розетку кілька пристроїв та користуватись виготовленими власноруч;

- нагрівальні прилади встановлюйте лише на негорючі підставки;

- систематично перевіряйте справність електропроводки, розеток, щитків, штепсельних з’єднань;

- не залишайте увімкненим обігрівач на ніч;

- не використовуйте прилад для сушки речей;

- не дозволяйте дітям гратись із електроприладами;

- встановлюйте електрообігрівач на безпечній відстані від гардин та меблів, регулярно очищайте від пилу – він схильний до самозаймання;

- не розміщуйте проводку під килимами та іншим покриттям;

- не ставте на проводи важкі предмети (наприклад, меблі);

- несправності у роботі електроприладів повинен усувати лише спеціаліст.

Якщо пожежі уникнути не вдалося, негайно повідомте про це Службу порятунку 101, вкажіть точну адресу та місце виникнення пожежі, наявність людей. Повідомте своє прізвище та номер телефону, за можливістю, евакуюйте людей, знеструмте електроприлад та гасіть пожежу підручними засобами. Шановні громадяни, запам’ятайте – Ваша безпека у Ваших руках!

 

Оболонське районне управління ГУ ДСНС України у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку