Головна  →  Новини  →  30 вересня 2019

З 1 жовтня 2019 року українці не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення готівкових розрахунків

Монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з готівкового обігу з 1 жовтня 2019 року.

Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом. Але ті монети номіналом 25 копійок, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше.

Про це під час прес-брифінгу розповів заступник Голови Національного банку України Сергій Холод.

"З 1 жовтня 2019 року українці більше не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення розрахунків готівкою, – сказав він. – Але це не привід для хвилювання. Упродовж наступних трьох років усі зможуть обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках та у Національному банку".

Обміняти монети дрібних номіналів громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років:

  • упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2020 року включно – в усіх відділеннях українських банків;
  • упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2022 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

Вилучені з обігу монети номіналами 1, 2 та 5 копійок будуть утилізовані Національним банком через знищення на них мотивів зображень на спеціальному обладнанні, а метал піде на переплавку.

Підсумовуючи Сергій Холод наголосив, що рішення про вилучення дрібних монет з обігу – це частина комплексного рішення з оптимізації номінального ряду банкнот та монет гривні.

"У перспективі банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Так він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними", – пояснив він.

Ключові причини та переваги вилучення з обігу монет дрібних номіналів:

  1. Зручність для користувачів.

Надто велика різноманітність банкнот і монет призводить до плутанини в гаманцях та зайвого часу під час здійснення розрахунків.

Завдяки цьому рішенню середня кількість монет на одного українця зменшиться на третину. Як наслідок, готівкові розрахунки стануть простішими.   

  1. Економічна доцільність.

Монети номіналами 1, 2 та 5 копійок майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Крім того, суттєво зросла роль безготівкових розрахунків та змінилася поведінка споживачів.

До того ж такі монети майже не повертаються з обігу до банківської системи.

  1. Економія для держави і бізнесу.

Зокрема, вартість виготовлення монет 1, 2 та 5 копійок значно перевищує їхню номінальну вартість.

Держава зможе економити понад 90 млн гривень на рік завдяки зменшенню витрат Національного банку на їхнє виготовлення та оброблення.

До того ж заклади торгівлі, громадського харчування, транспорту та банки також не витрачатимуть кошти на інкасацію та обробку монет.

Правила заокруглення:

Як наголосив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко, для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги)  до сум, кратних 10 копійкам.

Заокруглення відбуватиметься за простим математичним правилом:

  • якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки, вона заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0;
  • якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок, вона заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0.

Якщо йдеться про безготівковий розрахунок, то заокруглення не відбуватиметься.

"Цей механізм є комфортним та не завдає незручності покупцям та продавцям. Досвід інших країн, які вводили подібні правила розрахунків, зокрема Угорщини та Чехії, свідчить про дотримання принципу справедливості при заокругленні", – зауважив він.

З часу запровадження вказаного механізму у липні 2018 року низка підприємств торгівлі та сфери послуг надають покупцям чеки із зазначенням суми до заокруглення та після заокруглення, інші – використовують власні бонусні програми лояльності (індивідуальні гаманці), куди зараховуються решта копійок у разі згоди покупця.

bank.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку