Головна  →  Новини  →  13 вересня 2019

Громадськість отримає можливість контролювати видатки на ремонт доріг

12 вересня відбувся спільний брифінг Віце-прем’єр-міністра – Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, Міністра інфраструктури Владислава Криклія та директора Програми «Ініціатива прозорості інфраструктури» (CoST) Джона Гокінса, присвячений передачі на баланс Міністерству інфраструктури аналітичного веб-порталу «Прозора інфраструктура».

«Прозора інфраструктура» – це портал відкритих даних про інфраструктурні проекти, які впроваджуються за державні кошти. Сьогодні на порталі розкривають дані про ремонт та будівництво автомобільних доріг державного та місцевого значення.

«Портал створено ініціативою CoST Ukraine, які є переможцями минулорічного конкурсу проектів на основі відкритих даних Open Data Challenge – найбільшого національного конкурсу інновацій на основі відкритих даних, – зауважив Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. – І ми раді, що цей проект отримав подальший розвиток та інтегрується у державне управління». Михайло Федоров також нагадав, що вже за тиждень, 20 вересня, пройде черговий Open Data Forum, в межах якого традиційно відбудеться нагородження цьогорічних переможців Open Data Challenge. Віце-прем’єр-міністр закликав всіх охочих створювати корисні продукти на основі відкритих даних та брати участь у наступних конкурсах.

Наприкінці липня цього року міжнародна ініціатива CoST за фінансової підтримки USAID/UK aid проекту «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах/TAPAS» створила аналітичний модуль, що дозволяє у кілька кліків моніторити проведені тендерні процедури у сфері будівництва, ремонту та реконструкції доріг загального користування.

Завдяки співпраці Міністерства цифрової трансформації та USAID/UK aid проекту «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах/TAPAS» цей модуль буде вдосконалено і доповнено функціями, які дозволять Мінінфраструктури, представникам бізнесу, журналістам та громадськості отримувати комплексну інформацію про стан дорожньої галузі або конкретного проекту, проводити якісний моніторинг та контроль за використанням публічних коштів.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив про подальшу роботу з системою порталу відкритих даних: «Цю систему, яку ми зараз запровадимо, ми плануємо поширювати і на інші інфраструктурні сектори в Україні і передавати цей досвід іншим країнам і партнерам. Ми будемо працювати над вдосконаленням цієї системи та запровадженням нових аналітичних модулів веб-порталу, що стануть корисним інструментом для бізнесу. Від цього проекту і надалі ми будемо працювати над діджиталізацією процесів у транспортній галузі. Оцифровувати усі наші реєстри, будувати ефективну безпаперову комунікацію між Мінінфраструктури, підпорядкованими підприємствами, установами та центральними органами виконавчої влади».

Що зміниться після передачі порталу до Міністерства інфраструктури?

Відтепер, окрім даних про тендери з ProZorro, веб-портал отримуватиме дані з Єдиного веб-порталу використання публічних коштів spending.gov.ua. Це дозволить моніторити реальні витрати за проектами.

Державні адміністрації всіх областей України розкриватимуть інформацію на порталі. Наразі це роблять тільки 6 з-поміж 24.

Додається модуль, який дозволить будь-кому легко отримати інформацію щодо ремонту доріг державного та місцевого значення.

База даних порталу буде доповнена інформацією про будівництво та ремонт доріг від початку роботи Prozorro в Укравтодорі (від 2016 року), що дозволить мати ще більш повну картину щодо учасників ринку.

Директор Програми «Ініціатива прозорості інфраструктури» (CoST) Джон Гокінс подякував всім за співпрацю: «Підписання Меморандуму є свідченням того, що цей Уряду підтримує імплементацію євроінтеграційних законів. Ми вітаємо та підтримуємо запуск відкритих даних як частину впровадження в Україні євроінтеграційних законопроектів».

Модернізований веб-портал «Прозора інфраструктура» з розширеним функціоналом аналітичного модуля запрацює за півроку. Оновлений інструмент дозволить побачити, як відбуваються закупівлі дорожніх робіт, та дізнатися інформацію про конкурентів. Завдяки порталу громадські активісти також зможуть контролювати ефективність використання публічних коштів під час впровадження інфраструктурних проектів та виявляти ризики корупції.

Резюмуючи, Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що процес відкриття даних є дуже важливим для України. Адже наша країна прагне стати цифровою європейською державою. Він закликав Мінінфраструктури та всі інші державні органи виконувати вимоги постанови КМУ № 835, яка містить перелік обов’язкових для відкриття наборів даних, перелік яких доповнюється щороку. Наразі, згідно з даною постановою, держоргани повинні відкрити майже 900 наборів даних.

kmu.gov.ua

Громадськість отримає можливість контролювати видатки на ремонт доріг

Перейти до спискуВерсiя для друку