Головна  →  Новини  →  16 серпня 2019

Увага! Дотримуйтесь правил пожежної безпеки у побуті

Населення часто порушує елементарні правила пожежної безпеки, не приділяючи їм належної уваги або просто тому, що не знає їх. Це приводить до того, що у житлових будинках пожежі виникають значно частіше.

Аналіз пожеж частіше показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які зневажають елементарними правилами пожежної безпеки, необережно поводяться з вогнем під час паління, користування приладами освітлення з відкритим полум’ям (ліхтарями, свічками, гасовими лампами тощо) що особливо небезпечно для горищних приміщень, балконів, коридорів, комор і різних господарських будівель.

Пожежі викликані непогашеною цигаркою або сигаретою, є найбільш розповсюдженими у більшій мірі ніж може здатися на перший погляд. Більшість пожеж, спричинених курінням, пов’язана з курінням у нетверезому стані у ліжку.

Не менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування електричними приладами.

Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку включити декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, в ізоляції спалахнути.

Основні запобіжні заходи та правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті:

- нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки;

- забороняється залишати прилади, включені без нагляду;

- забороняється включати в одну розетку одночасно декілька приладів;

- необхідно спостерігати за щільністю контактів в місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою тощо;

- небезпечно замінювати запобіжники, що перегоріли в телевізорах, приймачах і інших побутових приладах саморобними або плавкими запобіжниками.

Категорично забороняється залишити малолітніх дітей без догляду дорослих.

Пам’ятайте! Тільки суворе дотримання правил пожежної безпеки дозволить надійно захистити вас і ваш будинок від пожежі!

 

Оболонське районне управління ГУ ДСНС України у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку