Головна  →  Новини  →  16 серпня 2019

В Оболонській районній філії Київського міського центру зайнятості відбувся черговий цикл занять

Тіньовою зайнятістю в Україні сьогодні практично нікого не здивуєш. За статистикою, майже 1/3 працюючих українців перебуває у нелегальних трудових відносинах. Це означає несплату податків, що призводить до значних втрат у державному бюджеті. А це й не відремонтовані дороги, школи, лікарні, а також незадоволені інші соціальні потреби країни.

Від тіньової зайнятості страждають насамперед і самі громадяни, які погоджуються на такі трудові відносини, оскільки позбавлені не тільки усіх соціальних гарантій, передбачених законодавством (відпустки, лікарняні, трудовий та страховий стаж тощо), але й ризики незаконного та незапланованого звільнення, можливість допущення роботодавцем небезпечних умов праці, відсутність соціального страхування на випадок безробіття, тимчасової втрати працездатності та інше. Живучі одним днем – днем виплати заробітної плати – такі громадяни не задумуються про забезпечене пенсійне майбутнє.

15 серпня 2019 року в Оболонській районній філії Київського міського центру зайнятості відбувся черговий цикл занять, у якому, зокрема, взяли участь представники відділу забезпечення наповнення бюджету №2 фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві. Фахівець відділу Євгеній Купрієнко ознайомив присутніх із поняттями максимальної величини бази нарахування єдиного внеску та мінімального страхового внеску, переконливо доказавши присутнім їх прямий вплив на розмір майбутнього пенсійного забезпечення. Вивівши з допомогою досвідченого фахівця Пенсійного фонду формулу розрахунку пенсій, учасники семінару самостійно встановили та визначили пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачуються внески до Пенсійного фонду.

Резонансно сприйнялась інформація щодо правил зарахування страхового стажу у повному розмірі одного робочого місяця (розмір внесків, що сплачується роботодавцем до органів Пенсійного фонду, має бути не меншим, ніж внески, обчислені із мінімальної заробітної плати), оскільки дехто із присутніх, отримавши попередньо інформацію із недостовірних джерел, мали сподівання на інше.

За допомогою професійного підходу фахівців Пенсійного фонду та фахівців з профорієнтації учасники семінару прийшли до спільного висновку: «Усі працівники мають усвідомлювати вимоги чинного законодавства та дбати про своє майбутнє. Необхідно вже зараз відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати внесків з усієї суми отриманого заробітку!».

 

За інформацією Оболонської районної філії КМЦЗ

Перейти до спискуВерсiя для друку