Головна  →  Новини  →  17 липня 2019

Протягом січня-червня 2019 року Департамент охорони культурної спадщини уклав 100 охоронних договорів

Протягом січня-червня 2019 року Департамент охорони культурної спадщини КМДА опрацював та уклав 100 охоронних договорів на об’єкти охорони культурної спадщини. Про це повідомив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Охоронний договір – це одна з ключових засад задля збереження пам’ятки. У документі чітко прописано, як може використовуватись будівля, які роботи власник має проводити задля належного утримання історичного об’єкту, терміни виконання реставраційних і відновлюваних робіт тощо. До договору додаються акт технічного стану та перелік історико-культурних цінностей і предметів, що належать до неї.

«Наразі ми можемо говорити про більш-менш позитивну динаміку, оскільки кількість укладених договорів збільшується. Охоронний договір є обов’язковим, згідно з законодавством, проте раніше власники пам’яток не сумлінно до цього ставилися. Адже охоронний договір – це, власне, зобов’язання утримувати пам’ятку в належному стані, використовувати винятково за призначенням, і далеко не всі приватні власники йшли на укладання таких договорів. Для них було ліпше нічого не робити, сплачуючи мізерні штрафи. Я думаю, прийняття минулого року в першому читанні Верховною Радою законопроекту № 8202, який посилює відповідальність за руйнацію пам’яток, вплинуло на власників пам’яток. Це був тривожний дзвіночок для них. Тепер, уже вкотре, я закликаю парламентарів врешті-решт прийняти законопроект у другому читанні. Адже окрім значного збільшення штрафів за руйнацію пам’яток, у місцевих влад з’явиться можливість примусового викупу пам’ятки у комунальну власність», – повідомив Олександр Никоряк.

Окрім того, за півроку було проведено 92 обстеження об’єктів культурної спадщини, направлено 72 приписи власникам, 7 постанов про накладання фінансових санкцій та складено 5 протоколів про вчинення адміністративного правопорушення.

Нагадаємо, що в проекті закону передбачено, що для юридичних і фізичних осіб за проведення будь-яких робіт на пам’ятках чи їхніх територіях без погодження та дозволів відповідного органу охорони культурної спадщини або з відхиленням від них пропонується збільшити штрафи із 17-170 тис. грн до 170-255 тис. грн, а за недодержання вимог щодо захисту, збереження, утримання, використання, реставрації та вимог охоронних договорів і умисне доведення пам’яток до стану руйнації – із 17-170 тис. грн до 255-510 тис. грн.

Також пропонується започаткувати можливість викупу пам’ятки у комунальну власність.

Нагадаємо, що протягом 2018 року Департамент охорони культурної спадщини КМДА опрацював та уклав 257 охоронних договорів на об’єкти охорони культурної спадщини.

kyivcity.gov.ua

 
Перейти до спискуВерсiя для друку