Головна  →  Новини  →  9 квітня 2019

Інформація про благоустрій та озеленення об’єктів Оболонського району м. Києва

Благоустрій та озеленення – це великий комплекс робіт, спрямованих на поліпшення зовнішнього вигляду територій, надання привабливого вигляду з точки зору ландшафтного дизайну, підвищення рівня комфорту та зовнішньої привабливості.

Людина віддає перевагу перебуванню у місцях, які чинять позитивну дію на організм – покращують настрій, переключають увагу та дають можливість відключитись від проблем, дарують затишок і енергію. В Оболонському районі облаштовано, доступні для загального відпочинку, парки Наталка та Пуща-Водиця, а також безліч скверів. Створення нових територій для відпочинку дає можливості для комфортного відпочинку та прогулянок з дітьми.

Вчасний та повноцінний догляд та утримання таких територій – це, перш за все, забезпечення належного санітарно-технічного рівня підпорядкованих комунальному підприємству з утримання зелених насаджень територій.

Робочий день озеленювача розпочинається о 07:00. Щоденно кожен працівник підприємства обслуговує до 7 га зелених насаджень. Окрім доглядних робіт та благоустрою на балансових територіях працівниками зеленого господарства щодня проводиться очищення урн: а в місцях масового відпочинку громадян по 3-4 рази на день; контейнери вивозяться по мірі накопичення сміття. Загалом на території Оболонського району, яка утримується КП УЗН розміщено 40 контейнерів для збору сміття, встановлено 540 урн для сміття.

Потужностями підприємства в теплично-оранжерейному господарстві щорічно вирощується близько 500 тисяч однорічних та багаторічних квітучих зелених насаджень. Загалом це понад 30 видів квітів (кожного виду від 2 до 5 сортів) - це: петунія, сурфінія, пеларгонія, сальвія, бегонія, колеуси, агератум, геліотроп, лобелія, чорнобривці та інші; понад 20 видів кущів листяних порід: бірючина, сніжноягідник, спірея, барбарис, дерен ті інші, які висаджуються на території району.

Спільними зусиллями КП УЗН та Оболонської районної у місті Києві адміністрації, завдяки активній позиції громадськості, за значної підтримки депутатського корпусу протягом весняного періоду 2019 року проведені толоки, під час яких виконано прибирання територій від сміття, зібрано залишки рослинних решток та гілля, висаджено 420 дерев хвойних та листяних порід. Щорічно до цього процесу долучається все більше мешканців та просто небайдужих громадян, компаній та організацій.

Під час виконання заходів з благоустрою силами комунального підприємства спільно з ініціативними громадянами в рамках акції, що була ініційована в Київській міській раді під назвою «Треш Тег», до якої долучились тисячі киян, на території Оболонського району ліквідовано 28 несанкціонованих сміттєзвалищ, у т.ч. у межах смуг вулиць та доріг.

Також продовжується активна робота з опрацювання звернень громадян. Так, на зелених територіях встановлено 45 табличок «Вигул собак заборонено», «Розведення багаття заборонено», встановлено 40 м/п огорожі для запобігання заїзду на зелену зону та знищення газону, виконуються роботи із ремонту та фарбування елементів благоустрою (урн, лав). Під час весняного сезону 2019 оновлюється шар піску на дитячих майданчиках, постійно проводяться роботи за утриманням спортивних, дитячих та work-out майданчиків.

Зелене будівництво на Оболоні не припиняється ні на хвилину! Недаремно район має славу одного із найзеленіших та найприємніших для відпочинку на природі!

В рамках виконання Програми соціального та економічного розвитку м. Києва впродовж 2018-2020 років розпочаті роботи з реконструкції та капітального ремонту наступних об'єктів:

- реконструкція парку відпочинку в урочищі Наталка (проводяться роботи по облаштуванню білової доріжки, створення додаткового футбольного та волейбольного майданчиків, виконання робіт з комплексного озеленення та влаштування);

- капітальний ремонт західної частини парку культури та відпочинку Пуща-Водиця (виконання робіт з облаштування дитячої та спортивної зони: встановлення сучасного дитячого майданчика, влаштування work-out майданчика, футбольного поля, комплексне озеленення та заміна існуючої системи зовнішнього освітлення парку на нову, прокладання системи поливу);

- капітальний ремонт західної частини скверу між будинком №58 по просп. Героїв Сталінграду та будинком №31 по вул. Прирічній (проектування та влаштування поливо-зрошувальної мережі);

- капітальний ремонт скверу по вул. Героїв Дніпра, 20, 20А, 20Б, 20В, 22А (проектування та влаштування поливо-зрошувальної мережі);

- капітальний ремонт скверу по вул. Північній між будинками № 30-36 (проектування та влаштування поливо-зрошувальної мережі);

- капітальний ремонт скверу по вул. Північній вздовж будинку № 2В-46 (проектування та влаштування поливо-зрошувальної мережі, відновлення газонів);

- капітальний ремонт та благоустрій Оболонської площі, 6;

- будівництво насосної станції пункту заправки водопроводу технічної води на затоці «Собаче Гирло»;

- реконструкція тепличного комплексу;

- проектування та проведення робіт з реконструкції території навколо озер Йорданське та Кирилівське, будівництво технічних споруд, побутових приміщень, громадських вбиралень;

- проектування та реконструкція парку навколо озера Редькіне, зведення будинку садівника та споруди для зберігання техніки, облаштування громадської вбиральні.

Однією з основних проблем догляду за зеленими насадженнями являється забезпечення їх поливу у спекотний період. Складність агротехнічних заходів викликана структурою ґрунтів (8-12 м намивного піску), що потребує як збільшення норм поливу, так і використання додаткових біологічних та хімічних елементів для збереження та накопичення вологи (акводи, перліти тощо).

На жаль, стаціонарна поливо-зрошувальна мережа, що була створена ще при розбудові району на сьогоднішній день не функціонує. Забір води з Дніпра відсутній. Заходи з поливу мають тривати постійно, адже сучасний охайний парк, чисті узбіччя вулиць, нові зелені насадження, вертикальне озеленення та клумби створюють загальне враження про район, що, у свою чергу, приваблює для туризму, відпочинку та комфортного життя і додає додаткові бали до рейтингу району в цілому.

Для забезпечення щоденного ефективного догляду за газонами та зеленими насадженнями розпочаті та тривають роботи з влаштування поливо-зрошувальної системи на об’єктах благоустрою.

Злагоджена робота та підтримка служб Оболонського району та міста дає надію па продовження зеленого будівництва та розвитку Оболоні, і в свою чергу, підтримання його високих рейтингів.

 

За інформацією КП УЗН

Перейти до спискуВерсiя для друку