Головна  →  Новини  →  12 березня 2019

Інформація про забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації

Безоплатне забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації здійснюється відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 321 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 р. № 238).

З метою переходу на європейські стандарти Уряд удосконалив механізм забезпечення людей з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації.

Цим порядком, зокрема, передбачено адресний підхід до забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб зазначених категорій; новий механізм фінансування такого забезпечення за принципом «гроші ходять за людиною»; виплату компенсацій вартості за самостійно придбані засоби реабілітації, а також низку інших нововведень.

Забезпечення особи з інвалідністю протезами верхніх та нижніх кінцівок, протезами шарнірними на нижні кінцівки та кріслами колісними здійснюється згідно з тристоронніми договорами, укладеними органом соціального захисту населення з підприємством та особою з інвалідністю.

Забезпечення особи з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації, надання послуг з післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації, надання реабілітаційних послуг здійснюється згідно з договорами (двосторонніми), укладеними органом соціального захисту населення з підприємством.

Особа з інвалідністю обирає підприємство і повідомляє відповідний орган соціального захисту населення про вибір такого підприємства.

За інформацією Мінсоцполітики затверджено перелік з 92 підприємств, що відповідають кваліфікаційним вимогам на виготовлення, постачання, ремонт та технічне обслуговування технічних та інших засобів реабілітації.

Спеціалісти управління здійснюють свою роботу в програмному комплексі Централізованому банку даних з проблем інвалідності .

Орган соціального захисту населення протягом трьох робочих днів після отримання повідомлення про вибір підприємства особою з інвалідністю повідомляє підприємство щодо такого виробу, про що робиться відповідна відмітка у банку даних. Після чого, підприємство протягом наступних 20 робочих днів подає органу соціального захисту населення згоду/відмову на забезпечення відповідним технічним та іншим засобом реабілітації особи з інвалідністю  про що підприємством робиться відповідна відмітка у банку даних. Орган соціального захисту населення після надання згоди підприємством готує тристоронній договір.

Підприємство протягом трьох робочих днів надсилає органу соціального захисту населення три примірники договору, підписані особою з інвалідністю та керівником підприємства.

Після підписання тристороннього договору усі примірники договорів, підписані органом соціального захисту населення, особою з інвалідністю та підприємством, надсилаються органом соціального захисту населення сторонам договору протягом п’яти робочих днів з дати його підписання.

Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації здійснюється підприємством не пізніше 40 робочих днів з дати укладення договору.

Після забезпечення особи з інвалідністю технічними засобами реабілітації згідно з тристороннім договором підприємство надсилає три примірники акта приймання-передачі робіт (надання послуг), підписані особою з інвалідністю та керівником підприємства, для подальшого підписання органом соціального захисту населення та перерахування коштів в установленому порядку.

Після забезпечення особи з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації підприємством робиться відповідна відмітка у банку даних із зазначенням дати.

В 2018 році до управління праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації звернулось 1267 осіб щодо замовлення для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю 6086 (одиниць) технічних та інших засобів реабілітації.

Протягом 2018 року укладено 282 договори щодо забезпечення технічними засобами реабілітації та протезно – ортопедичними виробами осіб з інвалідністю на загальну суму 6 331 869,11 грн.

 Крім того, особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років виплачується компенсація за придбання мобільного телефона для письмового спілкування.

 Підставою для виплати компенсації особам з інвалідністю по слуху та дітям з інвалідністю по слуху за мобільний телефон для письмового спілкування є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по слуху, та фіскальний чек, що підтверджує придбання товару, та який необхідно надати до органу соціального захисту населення не пізніше чотирьох місяців з дати, зазначеної в фіскальному чеку. Гранична вартість компенсації за мобільний телефон становить 3 252,00 грн., яка затверджена наказом Мінсоцполітики № 59 від 29.01.2016 р.

Також, особам з інвалідністю І і ІІ групи по зору та законним представникам дітей по зору віком від 14 років виплачується компенсація за придбання годинника (електронного –  дітям віком від шести років), аудіоплеєра, палиці тактильної, диктофона, мобільного телефона.

Протягом 2018 року управління праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації виплачено грошову компенсацію в сумі 24 308,80 грн.

Забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації і виплата компенсації здійснюється у межах відповідних бюджетних призначень, передбачених Мінсоцполітики у державному бюджеті.

Мінсоцполітики визначає обсяги бюджетних коштів за напрямами їх використання в межах виділених коштів, передбачених у державному бюджеті, для забезпечення:

-  протезно – ортопедичними виробами (протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами на хребет, ортезами на верхні кінцівки, допоміжними засобами для особистого догляду та захисту;

-  протезами молочної залози, ліфами для кріплення, компресійними рукавами;

-  ортопедичним взуттям;

-  кріслами колісними;

-  засобами реабілітації (допоміжними засобами для особистої гігієни, допоміжними засобами для підйому, допоміжними засобами для особистої рухомості, переміщення та підйому, меблями та оснащенням);

-  спеціальними засобами для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;

-  надання послуг з післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації;

-  надання реабілітаційних послуг.

На виконання програми «Турбота. Назустріч киянам на 2016 – 2018» за 2018 рік  управлінням видано 303 272 (од.) засобів особистої гігієни, та 527 направлень на забезпечення ортопедичним взуттям та ортопедичними устілками.

В управлінні праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації функціонує Відділ пільг та обслуговування ветеранів війни, праці, інвалідів та учасників АТО, який створений для забезпечення потреб осіб з інвалідністю та інших пільгових категорій населення.

Також в управлінні створено гарячу лінію для оперативного реагування та вирішення проблемних питань.

 

За інформацією управління праці

 та соціального захисту населення

Перейти до спискуВерсiя для друку