Головна  →  Новини  →  23 січня 2019

Як змінити ім’я?

Багато хто вважає, що саме від імені залежить доля людини. Часом батьки навіть сваряться при виборі імені для малюка. Та чи знали Ви, що ім'я можна змінювати необмежену кількість разів?

З кожним роком у столиці все частіше вдаються до зміни імені. Тільки за 2018 рік у Києві було зареєстровано 1620 змін імені. Це на сотню більше, ніж у 2017 році та майже на 200 більше, ніж у 2016-му.

Українці змінюють імена на більш неординарні, або екзотичні на звичні.

Так, Віталій став Сальвадором, Богдан – Богдан-Іден, Магістр – Михайло, Данило – Даніель, Сергій – Хакон-Сігрслі, Максим – Макс, Сергій – Агат, Хосейн – Даніель, Сергій – Діонід, Віктор – Человєк, Тарас – Рагнар;
Оксана стала Онні, Богдана – Джоя, Олена – Ліка, Марина – Марса, Оксана – Сара, Людмила – Міла, Єлизавета – Климентина, , Дженіфер – Євгенія, Наталія – Владислава, Олена – Максимільяна, , Анастасія – Аполінарія, Наталя – Марта, Ася – Шейла.

Державна реєстрація зміни імені провадиться районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання особи.

Однак однієї заяви про зміну імені недостатньо, одночасно до неї додаються наступні документи:
- свідоцтво про народження заявника;
- свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі);
- свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано);
- свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
- свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено;
- фотокартка заявника;
- квитанція про сплату державного мита.

Згода батьків (одного з батьків) або піклувальника на зміну імені особи оформлюється також у вигляді заяви та подається ними особисто, а в разі, коли заява через поважну причину не може бути подана особисто одним із батьків, вона, нотаріально засвідчена або прирівняна до нотаріально засвідченої, від його імені може бути подана другим із батьків.
Заява про зміну імені розглядається протягом місяця, але за поважних причин може бути продовжена на термін не більше трьох місяців. За цей період органи внутрішніх справ здійснюють перевірку, чи не переховується від правосуддя особа, та надають дозвіл на зміну імені.

Очільник столичної юстиції Станіслав Куценко нагадує, що законодавством України не обмежена кількість зміни власного імені громадянином, який досяг 16-річного віку. Право на зміну імені фізичної особи передбачено статтею 295 Цивільного кодексу України. Для цього потрібно звернутись до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.
Відділи реєстрації актів цивільного стану все-таки можуть відмовити у таких послугах. Підстав для цього є кілька:
- якщо заявник не є громадянином України;
- якщо не виповнилося 14 років;
- якщо виповнилося 14 років, але не має згоди батьків (до 16 років);
- якщо вирішили змінити саме по батькові.

Якщо у Вас є питання щодо процедури зміни імені, звертайтесь до Відділів державної реєстрації актів цивільного стану столиці.

Перейти до спискуВерсiя для друку