Головна  →  Новини  →  14 листопада 2018

Пам’ятка для батьків, діти яких народжені за кордоном

Дуже часто до  відділів ДРАЦС почали часто звертатись з приводу державної реєстрації дитини яка  народилась за кордоном.

 Перше питання  яке постає у батьків : «Що далі?»

Тут є цілих чотири варіанти:

-батьки можуть зареєструвати дитину в дипломатичній або консульській установі України в країні перебування;

- батьки можуть зареєструвати дитину в компетентному органі цієї держави;

- батьки можуть зареєструвати дитинку на території України, але для цього їм потрібно представити медичний документ іншої держави, що підтверджує народження дитини, належним чином легалізований (проставлення апостилю або консульська легалізація), також він повинен бути переведеним на українську мову та нотаріально засвідченим.

- при відсутності цих документів зареєструвати народження дитини можна на підставі судового рішення про встановлення факту народження дитини його матір'ю. Найчастіше до відділів ДРАЦС звертаються з уже готовим свідоцтвом про народження, виданим компетентним органом тієї країни де дитина народилась, з проханням повторно зареєструвати народження тільки уже на території України. В таких випадках  працівник відділу ДРАЦС пояснює, що така реєстрація може відбутись тільки один раз на всі існуючі країни світу. А документ посвідчуючий народження дитини, посилаючись на статтю 13 Закону України «Про міжнародне приватне право», визнається дійсним в Україні в разі його легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України. Для використання такого документу в Україні крім його легалізації необхідно перевести на українську мову та нотаріально посвідчити.

 Друге запитання: « А як бути з допомогою при народженні?» Допомога при народженні дитини виплачується відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» № 2811-XII від 21.11.1992 р.

Призначення і виплата державної допомоги сім’ям з дітьми здійснюються управлінням праці та соціального захисту населення. Відповідно до п. 11 Постанови Кабінету міністрів України №1751 від 27.12.2001 р. «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми», для призначення допомоги при народженні дитини до органу соціального захисту населення подається:

1) заява одного з батьків, з яким постійно проживає дитина (складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики);

2) копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу);

3) паспорт або інший документ, що посвідчує особу заявника.

Жінки, які мають зареєстроване місце проживання на території України і народили дитину під час тимчасового перебування за межами України, подають також видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Документи, необхідні для призначення державної допомоги сім'ям з дітьми, розглядаються протягом 10 днів з дня звернення. Про призначення державної допомоги чи про відмову в її наданні із зазначенням причини відмови та порядку оскарження цього рішення орган, що призначає і здійснює виплату державної допомоги сім'ям з дітьми, видає чи надсилає заявникові письмове повідомлення протягом 5 днів після прийняття відповідного рішення.

Шановні батьки пам’ятайте, що звернутися за призначенням допомоги при народженні дитини необхідно не пізніше, ніж через 12 календарних місяців після народження дитини.

 

 

За інформацією  Оболонського вДРАЦС міста Києва 

Перейти до спискуВерсiя для друку