Головна  →  Новини  →  20 березня 2018

Звіт про роботу відділу з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю за 2017 рік

Відділ з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації (далі – відділ) здійснював свою діяльність у 2017 році відповідно до Конституції України, Законів України "Про інформацію", "Про доступ до публічної інформації", "Про друковані засоби масової інформації", "Про телебачення і радіомовлення", «Про громадські об'єднання», «Про органи самоорганізації населення», Указу Президента України №68/2016 «Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні», постанов Кабінету Міністрів України «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» від 03.11.2010 № 996, "Про Порядок оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади" від 04.01.2002 року № 3, розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.05.2017 № 296-р «Про затвердження плану заходів на 2017 рік щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки»  та інших нормативно-правових актів.

Відповідно до Положення про відділ основні завдання полягають:

- у забезпеченні реалізації права громадян брати участь в управлінні державними справами  та задоволення їхніх потреб в інформації;

- сприянні реалізації державної політики щодо розвитку громадянського суспільства;

- координації роботи щодо проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;

- сприянні взаємодії Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації із суб'єктами громадсько-політичного життя району;

- підвищенні рівня інформованості громадян щодо діяльності Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, інших вищих органів влади та Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації.

Основним способом забезпечення відкритості  та  прозорості діяльності суб'єктів владних повноважень, забезпечення доступу до інформації є розміщення відповідної інформації на офіційних веб-сайтах в мережі Інтернет

Інформація, що розміщується на субвеб-сторінці Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації на єдиному веб-порталі територіальної громади м.Києва в основному визначається вимогами закону «Про доступ до публічної інформації» та постанови Кабінету Міністрів України від 04.01.2002 № 3 «Про Порядок оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади». Зокрема, розміщується інформація:

- про організаційну структуру та керівництво, правові засади, функції, повноваження, основні завдання, напрями діяльності та фінансові ресурси;

- про структурні підрозділи, основні функції, службові номери телефонів, адреси електронної пошти тощо;

- розпорядження та проекти розпоряджень нормативно-правового характеру;

- звіти, в тому числі щодо задоволення запитів на інформацію;

- порядок складання, подання запиту на інформацію, оскарження рішень розпорядників інформації, дій чи бездіяльності;

- розклад роботи та графік прийому громадян;

- вакансії, порядок та умови проходження конкурсу на заміщення вакантних посад;

- виконання бюджету та проведення закупівлі товарів (робіт, послуг) за державні кошти;

- перелік комунальних підприємств, закладів соціальної сфери, навчальні та медичні установи; про проведені заходи, анонси запланованих подій та оголошення;

- взаємодію з громадською радою при Оболонській РДА;

- інформація про проведення консультацій з громадськістю

та інша інформація, відповідно до чинниго законодавства.

Протягом звітного періоду відділом постійно здійснювався контроль та  оновлення за поданням структурних підрозділів необхідної інформації. 

На виконання доручень вищих органів, з метою інформування громади про виконання реалізацію державних та міських програм на сайті постійно з’являються нові рубрики, банери, розділи. Останнім часом створено такі актуальні рубрики, як «Громадський бюджет», «Порядок призначення субсидій», «Доступні ліки» «ОСББ – переваги самостійного керування будинком», «Як обрати лікаря. Покрокова інструкція», «Україна-НАТО», «Вступ на військову службу за контрактом», «Головні правила безвізового режиму з ЄС» та інші. Розділи, рубрики  постійно наповнюються відповідною тематичною інформацією, підготовленою відділом та наданою іншими структурними підрозділами.

Розділи «Новини», «Анонси», «Оголошення» містять інформацію про заплановані або проведені заходи за участю керівництва Оболонської райдержадміністрації, організовані структурними підрозділами чи закладами, що у сфері управління РДА.

Крім того, розміщується інформаційні матеріали, надіслані територіальними  підрозділами Державної казначейської служби України, ДФС, Національної поліції України, Пенсійного фонду України, Київської місцевої прокуратури, Фонду соціального страхування України, Державної служби зайнятості, військового комісаріату, інформація різних установ та організацій за дорученнями керівництва, а також поширюється новини з офіційних сайтів Президента України, Кабінету Міністрів України та Київської міської держадміністрації.

Протягом року тільки в розділах «Новини», «Анонси», «Оголошення» було розміщено більше 3000 інформаційних матеріалів, що на 500 більше ніж у 2016 році, та на 700 – ніж у 2015.

Протягом 2017 року на сайті розміщено 68  фотоальбомів.

Ще одним потужним засобом доведення інформації до широкого кола осіб є соціальна мережа Facebook, яка дозволяє забезпечити зворотній зв’язок з мешканцями та оперативно реагувати та надавати пояснення з актуальних та проблемних питань. Мешканці дуже активно користуються можливістю через Facebook отримати довідкову інформацію, поскаржитись на якусь проблему чи послугу. Всі дописи, які потребують розгляду, направляються до відповідного структурного підрозділу для опрацювання.

Працівники відділу брали  участь у підготовці та проведенні районних заходів з нагоди відзначення державних і професійних свят та пам’ятних дат, в частині анонсування заходів, підготовки виступів та привітань, забезпечення фотосупроводу, підготовки інформації та висвітлення на сайті та у Facebook. Розроблено спільно з іншими структурними підрозділами та затверджено Плани районних заходів у зв’язку з Днем Соборності України, Днем Героїв Небесної Сотні, Днем Конституції України, Днем Гідності та Свободи та 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні, проведено Дні інформування населення відповідної тематики.

Щоденно здійснювався моніторинг друкованих ЗМІ, інтернет-видань, соціальних мережз метою виявлення публікацій про діяльність Оболонської РДА та події в районі.

Готувались та направлялись анонси та прес-релізи до Управління інформаційного забезпечення та доступу до публічної інформації КМДА, забезпечувався зв’язок з представниками засобів масової інформації під час підготовки інформаційних матеріалів для оприлюднення у ЗМІ, організації  інтерв’ю, висвітлення районних заходів тощо.

З метою забезпечення участі громадян у процесі формування та реалізації державної політики, врахування громадської думки при прийнятті рішень з важливих питань суспільного життя, відділом проводиться координаційна робота щодо організації та проведення консультацій з громадськістю, співпраці з Громадською радою при Оболонській районній в місті Києві державної адміністрації, органами самоорганізації населення та іншими інститутами громадянського суспільства.

Протягом квітня-червня 2017 року відділом проведено роботу щодо формування нового складу Громадської ради при Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації на період 2017–2019 років. Відповідно до заяв громадських організацій, було сформовано ініціативну групу з підготовки та проведення установчих зборів з обрання Громадської ради.  Членам ініціативної групи надавалась необхідна консультативно-методична та організаційна допомога щодо перевірки документів кандидатів до Громадської ради та проведення установчих зборів. Збори відбулись 26.06.2017 року за  участю 90 делегованих представників інститутів громадянського суспільства, які обрали Громадську раду при Оболонській райдержадміністрації в кількості 35 осіб. Голова Громадської ради – Гончарук Василь Віталійович - голова ГО «Футбольна асоціація жінок міста Києва» та ГО «Наша Оболонь».

Протягом липня – грудня відбулось 4 загальних зборів членів Громадської ради, 1 засідання членів правління та засідання комітетів Громадської ради, на яких було розглянуто близько 20 питань, що стосуються життєдіяльності району. 10 листопада 2017 року за ініціативи Громадської ради при КМДА, комітету громадських рад при райдержадміністраціях проведено Форум ефективної взаємодії влади та громади Оболонського району «Велика Столиця - 2018» за участю керівництва та представників структурних підрозділів Оболонської райдержадміністрації, Громадської ради при Оболонській РДА, мешканців району, представників інститутів громадянського суспільства. Метою форуму було обговорення та напрацювання форм ефективної співпраці влади та громади, спільні дії щодо реалізації ініціатив громадськості, які було враховано при підготовці Орієнтовного плану консультацій з громадськістю на 2018 рік.

Інформація про діяльність Громадської ради розміщується на сайті адміністрації у розділах «Новини» та «Громадська рада», а також у мережі Facebook. 

Протягом  року забезпечувалась координація роботи щодо проведення консультацій з громадськістю. За пропозиціями структурних підрозділів Оболонської РДА та Громадської ради було сформовано Орієнтовний план консультацій з громадськістю на 2017 рік. Відповідно до цього плану, а також на виконання доручень Київської міської держадміністрації та за ініціативи громади структурними підрозділами проведено 310 консультацій з громадськістю у формі виїзних нарад, громадських обговорень, електронних консультацій, круглих столів, зустрічей, семінарів, засідань Громадської ради тощо

На виконання доручення Київської міської держадміністрації відділом було вжито заходів щодо організації обговорення проекту Концепції нової редакції Статуту територіальної громади міста Києва шляхом залучення до цього процесу мешканців району. Неодноразово розміщувалась інформація щодо проведення обговорення з пропозицією долучатись та надавати свої зауваження, брати участь у засіданнях тимчасових робочих груп. Розміщувались анонси та відеотрансляції засідань робочих груп. Зазначений проект було розглянуто на засіданні правління Громадської ради, а представники ради брали особисту участь у засіданнях робочої групи при КМДА. Крім того, проведено круглий стіл за участю представників громадських організацій району, членів Громадської ради при Оболонській РДА та представників Другого Київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, під час якого напрацьовано зауваження та доповнення до зазначеного проекту, які були направлені до Департаменту суспільних комунікацій.

Відділом було проведено громадські обговорення питання можливого виділення земельної ділянки релігійній громаді Пресвятої Трійці Української Греко-католицької Церкви на вул. Північній для будівництва, експлуатації та обслуговування храму.

Пропозиції, що  надійшли електронною поштою, укрпоштою та передані до адміністрації власноруч, були проаналізовані працівниками відділу, підготовлено звіт, який було оприлюднено на сайті та надіслано до Київради. В обговоренні взяли участь  629 мешканців міста Києва, з яких  підтримали проект рішення виділення земельної ділянки 382 учасника, не підтримали – 247.  За результатами цих обговорень та рішення Київради вказаний об’єкт включено до проекту детального плану території в межах вул. Північна, просп. Оболонський, вул. Прирічна,  вул. Маршала Малиновського, просп. Героїв Сталінграда.

Працівники відділу та представники громадських організацій взяли участь в обговоренні проекту Положення про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання у місті Києві, організованому секретаріатом Київради.

Також відділом було забезпечено інформаційно-організаційний супровід проведення презентації та обговорення проекту «Реконструкція парку відпочинку в урочищі «Наталка» (7,13 Га)», які відбулись у серпні за ініціативою ГО «Парк Наталка» з метою внесення змін до технічних завдань проекту реконструкції парку.

Відповідно до інформації, наданої структурними підрозділами адміністрації, під час проведення ними консультацій з громадськістю, були порушені такі питання:

- проблеми сучасної молоді та шляхи їх вирішення спільними зусиллями влади та громадських організацій;

- доцільність будівництва нових світлофорних об’єктів і встановлення пристроїв примусового зниження швидкості;

- встановлення нової зупинки та зміна маршрутів громадського транспорту;

- вирішення проблемних питань вимушених переселенців, які проживають у пансіонаті   «Джерело»;

- створення парку біля річки Почайна та ремонт парку «Пуща -Водиця»;

- організація проведення весняних толок за локаціями, що запропонували мешканці;

-  ведення підприємницької діяльності, шляхи покращення бізнесового середовища;

- облаштування скверів;

- створення Української Світлиці Гідності;

- планування виконання ремонтних робіт в житлових будинках;

- проекти розпоряджень Оболонської РДА про організацію харчування дітей у загальноосвітніх та дошкільних закладах, у відділенні соціально-побутової реабілітації дітей з ДЦП Терцентру соціального обслуговування ;

- організація турніру з футболу «Ліга дворового футболу» та інші.

На сьогодні затверджено Орієнтовний план консультацій з громадськістю на 2018 рік, який оприлюднено у розділі веб-сайту «Обговорення».

Відповідно до Положення відділом забезпечувалась взаємодія з органами самоорганізації населення, яких в районі одинадцять: 9 будинкових комітетів і 2 комітети мікрорайонів. Найактивніші – це «Будинковий комітет «Мінський проспект, 12», який очолює Шевеленко Юлія Василівна, та Комітет мікрорайону «Селище Водогін, хутори Микільський та Редьки», керівник - Вікторів Василь Григорович. Протягом року відділом надавалась консультативно-інформаційна допомога керівникам ОСН, вони залучались до участі у районних заходах, семінарах та нарадах. Основні питання, з якими звертались керівники ОСН, стосувались отримання житлово-комунальних послуг, благоустрою території, ремонту міжквартальних проїздів, організації культурно-масових заходів та здійснення перереєстрації в зв’язку із змінами в Податковому кодексі України та формуванням нового Реєстру неприбуткових установ та організацій. 

Щодо останнього відділом було організовано семінар для ОСН та інших неприбуткових організацій за участю представників Київського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги,  Головного територіального управління юстиції у м. Києві та Державної фіскальної служби України.  

Протягом 2017 року за дорученнями голови та керівника апарату відділом було розглянуто та підготовлено проектів відповідей на 759 листів, 42 звернення від громадян, 16 запитів на публічну інформацію та проводилась інша поточна робота.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку