Головна  →  Новини  →  2 листопада 2017

Розпочалось обговорення питання перейменування районної бібліотеки імені Саші Чекаліна для дітей

У зв’язку з чисельними зверненнями та пропозиціями громади Оболонського району м.Києва щодо перейменування бібліотеки імені Саші Чекаліна для дітей (вул. Вишгородська, 38), Комісія з питань найменувань Київської міської ради розглянула пропозицію щодо перейменування бібліотеки імені Саші Чекаліна в Оболонському районі на «Бібліотеку на Пріорці» та доручила Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації організувати в установленому порядку громадське обговорення з цього питання.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 989 від 24.10.2012 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»,  вимог рішення Київської міської ради від 13.11.2013 № 432/9920 „Про затвердження Порядку найменування об'єктів міського підпорядкування, присвоєння юридичним особам та об'єктам міського  підпорядкування імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв та історичних подій у місті Києві”,  рішення  Комісії  з питань найменувань  Київської  міської ради та  з метою  врахування думк и громадськості  Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація виносить на громадське обговорення питання перейменування бібліотеки імені Саші Чекаліна для дітей на «Бібліотеку на Пріорці» для дітей.

Обґрунтування пропозиції:

Саша Чекалін (Олександр Павлович Чекалін) – юний партизан-розвідник часів Другої Світової війни, Героя Радянського Союзу (посмертно). У 1941 році під час окупації німецькими нацистами території його рідної Тульської області, 16-річний Олександр разом з батьком пішов служити у партизанський загін «Передовий» розвідником: збирав різну інформацію про дислокацію та чисельність німецьких частин, брав участь разом з дорослими у мінуванні ворожих складів, пускав під укіс німецькі ешелони. Але на початку листопада 1941 року він захворів, повернувся до рідної хати, щоб підлікуватися, але був помічений і виданий німцям місцевим комендантом. Олександра заарештували, піддали тортурам, а потім, оскільки він не видав партизан, 6 листопада показово повісили на площі міста Ліхвіна. Пізніше пам’ять юного партизана була увічнена, в Радянському Союзі його вшановували як дитину-героя, борця з нацистськими окупантами.

Пропонується присвоїти бібліотеці назву «Бібліотека на Пріорці». Бібліотека знаходиться в історичному місці на вулиці Вишгородська, яка вважається однією з головних вулиць Пріорки, а також цей культурний заклад проводить значну краєзнавчу роботу. Назва не пов’язана з чиїмось іменем, але підкреслить краєзнавчу та історичну цінність місця розташування бібліотеки.

Свої пропозиції та зауваження просимо подавати у письмовій або усній формі, надсилати електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, до Централізованої бібліотечної системи Оболонського району м. Києва за адресою: м. Київ, просп. Оболонський, 16,  тел. 419-84-11, контактна особа – Дорогих Вікторія Валеріївна, E-mail: [email protected].

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації.

Запрошуємо усіх охочих взяти участь в обговоренні питання щодо перейменування бібліотеки імені Саші Чекаліна (вул. Вишгородська, 38) на «Бібліотеку на Пріорці».

Перейти до спискуВерсiя для друку