Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

В Києві увімкнуть «Кабінет жителя», «Електронний квиток», камери безпеки, і смарт-вулицю

Опубліковано 26 жовтня 2017 року о 09:38

Влада Києва розпочала стратегічне співробітництво з компанією Google. За словами директора департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрія Назарова, компанія співпрацюватиме на безкоштовній основі з містом, адже їй цікаве максимальне насичення інформацією свого ресурсу.

Віртуальні екскурсії по столичних музеях підготували разом з Google

- За допомогою загальнодоступних, відкритих сервісів Google, таких як пошук, Google Maps, Google навігація, Google календар, Google фото і багатьох інших, кияни отримають всю інформацію про всі муніципальні установи і організації, комунальні підприємства, туристичні об'єкти, а також всі міські заходи, - пояснює Юрій Назаров. -
Щоб знайти найближчу спортивну секцію для дитини, школу, профільну лікарню, Центр адміністративних послуг, найближчий ЖЕК, соціальну аптеку, а також щоб отримати вичерпну інформацію про графік їх роботи, контактах, подивитися фото і відео цих установ, досить буде зайти в пошук або на карти Google і вся інформація за кілька секунд буде доступна у вашому смартфоні або на комп'ютері.  Згодом, сервіси Google підлаштуються під ваші запити і самі будуть підбирати і радити відповідні заходи. Для київських музеїв вже розроблені кілька 3D турів, згодом охопимо всі. Перший етап проекту з Google плануємо завершити до кінця року.

Електронний «Кабінет жителя» запускають у Києві

Незабаром в столиці відбудеться форум «Київ смарт сіті-2017». На ньому будуть презентовані кілька проектів. Перш за все – запуск програми «Кабінет жителя».

-«Кабінет жителя» – це єдина точка входу до електронних міських сервісів, - пояснює Юрій Назаров.- Сюди включені всі базові сервіси: петиції, Громадський бюджет, функція електронного запису до лікаря, запис в електронну чергу у дитячі садки, доступ до контакт-центру 15-51, сповіщення, інші. Ми анонсуємо відкриття наступного етапу розвитку системи сповіщення мешканців про будь які події в столиці. Для надзвичайних події – туману, ожеледі, урагану, техногенних катастроф вводитиметься примусова розсилка повідомлень. До речі, 200 киян записуються до лікаря щодня, з них 46 відсотків - через інтернет.

Також розповімо про запуск безкоштовного Wi Fi на головних туристичних локаціях міста.

Весь транспорт Києва переводять на електронний квиток

-В Києві пройшли електронні торги на постачання обладнання для наземного транспорту бортовими комп’ютерами, програмним продуктом і валідаторами для зчитування даних з електронних квитків. Це означає, що місто переходить на електронні розрахунки за користування всім комунальним транспортом столиці, - пояснює Юрій Назаров. – Про старт впровадження електронного квитка ми оголосимо 3 листопада на форумі «Київ смарт сіті - 2017». – У нас зараз є 1,5 тисячі одиниць наземного транспорту. Значна частина з них вже з обладнанням. До кінця року устаткування отримають ще 500 автобусів, тролейбусів, трамваїв. Всі дані про кількість пасажирів, що заходили до наземного транспорту і метро надходитимуть до головного дата-центру що на вулиці Дегтярівській. Кожен день знатимемо, скільки коштів заробили метрополітен і «Київпастранс». Планується, що електронний квиток повноцінно зможе запрацювати на прикінці грудня- початку січня. Його треба буде обов’язково прикладати до зчитую чого пристрою в салоні транспорту. Методи контролю за пасажирами, що не сплатили за проїзд ретельно відпрацьовані.

Що до цього часу мають зробити кияни

Тим, хто має «Картку киянина», особливо пенсіонерам, можна не турбуватися. У них є транспортний додаток, де вже є кошти на проїзд (у літніх людей), а працездатним особам   треба їх туди покласти.

Якщо ви маєте безконтактну картку для оплати проїзду в метро, то вона працюватиме й у наземному транспорті

Якщо ви маєте безконтактну платіжну картку – зможете користуватися нею

Якщо у вас є спеціальний транспортний додаток до мобільного телефону – можна користуватися ним

Якщо нічого немає – купуєте одноразовий квиток з QR-кодом  в будь якому і-box і прикладаєте його до валідатора в салоні автобуса, трамваю, тролейбусу.

Чекаємо на зустріч з Джоном Хокінсом

-Взагалі на смарт-форумі буде дуже цікава програма, - говорить Юрій Назаров.- Я особисто очікую на лекцію знаменитого Джона Хокінса, члена консультаційної ради з креативної економіки ООН, автора книги «The Creative Economy: How Piople Make Money From Ideas». Як управляти за допомогою смарт-технологій містом розповість Франс-Антон Вермаст. Радник із стратегії та смарт-сіті амбасадор із Амстердам смарт сіті. До речі, Київ переймає досвід побудови смарт хабу саме у цього міста. Будуть панельні дискусії по впровадженню ІТ-технологій для забезпечення безпеки у містах, по управлінню роботою транспорту, про вплив смарт-технологій та інновацій на ринок ЗМІ та ще багато чого корисного.

Аналізатори уже влітку щодня показуватимуть киянам стан водойм і повітря

-Є декілька ІТ - ініціатив, які впроваджуватимуться з наступного року в Києві, - розповідає Юрій Назаров. – Це випробувана цього літа система моніторингу за станом води у малих і великих водоймах столиці. Вона дала значні результати, і виявила, де і чим забруднені пляжі і місця відпочинку киян. У співпраці з Центральною геофізичною обсерваторією ім. Срезнєвського виконаємо роботу, розставимо по місту датчики – аналізатори забруднення води і повітря. Всі зібрані дані в он лайн режимі потраплятимуть в дата-центр, екологічні служби оперативно прийматимуть рішення, а населення сповіщатимуть про стан забруднення на порталі міської влади.

Ще один наш розрекламований проект, сподіваємося, почне втілюватися з наступного року. Це створення смарт-вулиці. Нагадаю, мова про вулицю Мельникова і сквер ім. Котляревського. Проекту майже два роки. Базові речі, як от заміна дорожнього покриття, пішохідної зони, реконструкція скверу, мають робитися за бюджетні кошти. За це відповідає влада Шевченківського району, і кошти обіцяють на 2018 рік. На впровадження на вулиці ІТ-технологій у нас є дуже багато інвесторів, які хочуть випробувати свої розробки на практиці.

Відеокамери допоможуть убезпечити киян і водіїв на дорогах

-За програмою «Безпечне місто» працюють  камери з розпізнаванням облич на входах до станцій метро, з розпізнаванням авто номерів, – повідомляє Юрій Назаров.- Взимку ними забезпечать всі станції, а також всі в'їзди і виїзди з міста. Нині в публічних місцях, соціальних установах, парках, на основних площах, мостах міста працює 4125 відеокамер, п'ять з яких з круговим оглядом, вони підключені до трьох ситуаційних залів - в поліції, СБУ, мерії. Але в новому столичному дата-центрі є резерв на підключення 11 тисяч камер. Надалі до системи підключать пожежну, рятувальну, медичну, дорожню й інші комунальні та державні служби.

До кінця року в Києві запрацює система відеоспостереження на 120 світлофорних об'єктах центральних магістралей Києва. Зараз відеоспостереження за трафіком ведеться на 34 світлофорах. В Києві працює система «Майно» з електронною картою. Цікаво знати, що 43 офіційних шари підключено до відображення на цій карті. Кожен киянин може працювати з тими шарами, які він хоче дослідити. ІАС «Майно» – система, яка дозволяє швидко отримувати інформацію про майнові та інші об’єкти міської території. Систему активно використовують як представники влади, так і кияни. Люди, таким чином, можуть отримувати інформацію про те, що відбувається у місті. Система може виконувати неймовірно величезну кількість завдань – від обліку комунального майна та незаконнної забудови до моніторингу екології та розростання  агломерації.


 -За допомогою камер ми зможемо контролювати рух, включати світлофори, там, де є пробки, - пояснив Юрій Назаров. -  А повноцінно «Система управління дорожнім рухом» запрацює через рік. Потрібно дороге устаткування. Але в місті вже є 74 табло, що вказують час прибуття громадського транспорту на зупинку. Протягом 2018 року планується обладнати такими табло всі зупинки в рамках транспортної інфраструктури Києва. Систему повністю синхронізовано з Центром обробки даних міста і кожен бажаючий може не тільки бачити час прибуття на табло, а й спостерігати за пересуванням транспорту через зовнішній сервіс КП «Київпастранс». Використовуючи, для прикладу, мобільний додаток EasyWay.

Цікаво знати, що 478 GPS-трекерів встановлено на комунальну техніку, яка використовується в Києві. В тому числі снігозбиральну техніку, за пересуванням якої можна спостерігати на окремому сайті.

 

vechirniykiev.com.ua

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux