Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Сонячний Великдень: у столиці показують витвори майстрів та унікальну колекцію декоративних яєць

Опубліковано 17 квітня 2019 року о 11:30

Проект «Сонячний Великдень»  був заснований у 2012 році задля демонстрації творчості українських митців із декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва, об’єднаних великодньою тематикою. Організатори сподіваються, що виставка подарує відвідувачам позитивну енергетику та допоможе підготуватися до свята. 

На трьох поверхах експозиції можна побачити художню кераміку від Олени та Надії Козак (м. Київ), колекцію декоративних яєць з усього світу Зої Сташук (м. Київ),  глиняні скульптури й твори українського народного декоративного малярства від Роксолани Дудки (м. Полтава); авторську народну ляльку в традиційній техніці килимарства від Александри Пренко (м. Кіровоград); та іншу великодню атрибутику митців з різних регіонів України.

Однією з родзинок експозиції є колекція писанок Східного Поділля початку 20 століття, вітворена Лесею Тріфоновою та її донькою Юлією.
- Це стародавні орнаменти, яких ніде більше не бачила, - відзначає заслужена майстриня народної творчості Зоя Сташук. -  Жінка з Поділля, будучи молодою, відписувала зразки писанок в кольорі в альбом. Потім вона переїхала на Полтавщину, де її знайшов Володимир Онищенко. І перемалював всі 247 писанок. Ці кальки пролежали в нього майже 30 років. Він дав їх нам для відпису колекції.  Поділля - це генетична колиска українського народного мистецтва, де кожне село мала свої особливості у створенні килимів, вишиванок, писанок. 

В рамках проекту Зоя Сташук презентувала колекцію декорованих яєць, які 20 років збирала по всьому світу.
 - Яйце  - це ідеальна форма, яка приваблює художників і дає будь-якому митцю можливість творити щось своє, - говорить вона. - Тут є декоровані справжні яйця, наприклад страусине. Є яйця з дерева. Є унікальна вощанка, покрита воском, на який вставлені бісеринки. Вона з Ніжина, як правило, таким в монастирях займалися жінки. Є обмотані нитками і навіть яйце, сплетене з лози.

Керамічні яйця-брязкальця зробила майстриня Богдана Федорова з Сахно-арт. На їх виготовлення знадобився тиждень. 
- Керамічні яйця відомі ще з дохристиянських часів.  Двокольорові, з брязкальцями,  вони використовувалися в язичницьких ритуалах, щоб відлякувати нечисту силу, - розповідає вона. - Поєднала цю основу з традиційною писанкою. Застосована техніка ритування, коли шрябають по сухій глині, та полива (глазур). Орнаменти як автентичні трипільські, так і власні дизайнерські. Також виготовила циліндричні пасівники з косівськими орнаментами - кажуть, що паски, запечені в них, золотисті та смачні.

 

Під час  виставки проводять заняття від майстрів-учасників виставки (писанкарство, ткацтво, валяння з шерсті, гончарство та інше). Розклад

«Сонячний Великдень-2019»
Коли: 
до 27 квітня,  пн.-пт. 10.00-19.00, сб.-нд.10.00-18.00 

Де: Центр Української Культури та Мистецтва, вул. Хорива, 19-В ст. м. Контрактова площа (вихід з метро в бік Верхнього і Нижнього Валів).


Вхід вільний

vechirniy.kyiv.ua

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux