Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

«Східному партнерству» – 10 років!

Опубліковано 13 травня 2019 року о 14:16

«Східне партнерство» – зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка поширюється на 28 держав-членів ЄС та шість східноєвропейських сусідів ЄС – Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну.

Ініціативу започатковано 7 травня 2009 р. на Празькому установчому саміті за пропозицією Польщі та Швеції з метою поглиблення співпраці держав Східної Європи і Південного Кавказу з ЄС та оновлення договірно-правової бази відносин шляхом заміни угод про партнерство та співробітництво на угоди про асоціацію, створення поглиблених та всеохоплюючих зон вільної торгівлі, лібералізацію візового режиму між ЄС та країнами-партнерами.

Партнерство базується, насамперед, на спільних цінностях, взаємних інтересах, спільній власності та відповідальності. В рамках політики «Східного партнерства» укладено Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, Грузією та Республікою Молдова. Значною частиною цих Угод є положення про Поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС (далі - ПВЗВТ), яка відкриває доступ до внутрішнього ринку ЄС. Виконання цих Угод впливає на громадян, зокрема, у таких сферах як торгівля, мобільність, економічний розвиток і покращення якості життя.

Політика «Східного партнерства» протягом 10 років свого впровадження зосереджувалась на зміцненні економік, сполучень, розвитку суспільств та ефективному управлінні.

  • Партнерство для зміцнення економік: протягом останнього десятиліття ми співпрацювали над розвитком більш потужних та диверсифікованих економік. Це допомогло зростанню малого та середнього бізнесу, залученню інвестицій, створенню робочих місць та торгівельних можливостей. Наприклад з 2016 року ЄС надав більше 50% кредитів малим і середнім підприємствам у національній валюті. Це дозволило підтримати більш ніж 70 000 підприємств, що генерують прибуток понад 2 млрд. євро, а також призвело до створення понад 28 тис. робочих місць.
  • Партнерство у сфері зміцнення сполучень: працюємо разом для покращення транспортних зв'язків та інфраструктури, підвищення енергетичної потужності та ефективності, включаючи відновлювані джерела енергетики задля зменшення викидів парникових газів. Завдяки підтримці ЄС протягом останніх 10 років у сфері енергетичної безпеки та ефективності було виділено 170 мільйонів євро на підтримку майже 100 тисяч сімей, які зменшують свої витрати за користування енергією та покращують рівень стандартів та життя.
  • Партнерство для розвитку суспільства: працюємо разом шляхом інвестування у розвиток вмінь, підприємництва та зайнятості молодих людей. Завдяки програмі ЄС ERASMUS + за останні 10 років в країнах ЄС викладали або навчали більше 30 тисяч студентів та науковців з країн «Східного партнерства». Європейська школа «Східного партнерства» яка була заснована у Тбілісі, також сприяє співпраці, мультикультурному взаєморозумінню, толерантності, фундаментальним цінностям і кращому розумінню ЄС і його взаємодії в регіоні.
  • Партнерство для більш ефективного управління: Європейський Союз сприяв посиленню інституційного розвитку країн «Східного партнерства». Наші спільні зусилля спрямовані на забезпечення верховенства права, ключових реформ судової системи, боротьби з корупцією.

Після Революції Гідності та набрання чинності Угодою про асоціацію відносини ЄС та України трансформувалися в євроінтеграційні. Угода про асоціацію та ПВЗВТ вже дають відчутні позитивні результати у сфері торгівлі та зміцнення соціально-економічних зв'язків.

Підтримка України з боку ЄС зосереджується на мобільності та покращенні якості життя громадян України. Зокрема:

  • З червня 2017 року українці за допомогою лібералізації візового режиму здійснили 1,9 млн. візитів до ЄС. Це передусім сприяє посиленню контактів між громадянами країн Європи.
  • Важливою є підтримка ЄС загальнодержавної програми децентралізації. Ця підтримка полягає у наданні консультацій та ресурсів для покращення прозорості та звітності місцевих та регіональних органів влади та розширення місцевих адміністративних центрів.
  • ЄС є найбільшим торговельним партнером України, на його частку припадає понад 42% частки загальної торгівлі країни.

Європейський Союз був у перших лавах з гуманітарного реагування на події на сході України. ЄС, разом з державами-членами є найбільшим донором гуманітарної допомоги, раннього відновлення та розвитку України. З початку конфлікту було надано 681 мільйонів євро допомоги. ЄС також підтримує райони України, які постраждали від конфлікту.

eu-ua.org


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux